17 feb. 2024 | 10:00

Românii, mai dependenți de Temu și Shein decât ai crede. Câți au ajuns să comande din China în mod regulat

ACTUALITATE
Românii, mai dependenți de Temu și Shein decât ai crede. Câți au ajuns să comande din China în mod regulat

Într-o lume a modei dinamică și mereu în schimbare, comportamentul de cumpărături al românilor dezvăluie tendințe surprinzătoare, cu un accent deosebit pe platformele internaționale de shopping „fast-fashion”, precum Shein, Temu sau Boohoo.

Un sondaj recent, realizat de platforma europeană online de modă Glami, aruncă o lumină nouă asupra modului în care românii echilibrează dorința de sustenabilitate cu atracția irezistibilă către fast-fashion, în special din Asia.

Citește și: Cât de sigur este Temu. Ce șanse sunt să fii păcălit de magazinul virtual pe care îl vezi peste tot

Românii și cumpărăturile de pe Temu și Shein

Peste o treime dintre români (34%) își exprimă intenția de a adopta comportamente de cumpărături responsabile în domeniul fashion, încercând să practice sustenabilitatea. Totuși, un procent similar (37%) admite că este de acord cu tendința fast-fashion, evidențiind o dilemă între dorința de sustenabilitate și atracția către accesibilitatea și diversitatea oferită de platformele internaționale. În contrast, 31% dintre respondenți evită aceste cumpărături din cauza calității scăzute a produselor, iar 6% refuză din preocupări legate de impactul asupra mediului.

Sondajul evidențiază că 9% dintre români sunt foarte conștienți de problemele de mediu implicate de industria fast-fashion, dar se confruntă cu limitări financiare care îi împiedică să aleagă alternative mai sustenabile. Pe de altă parte, aproape 17% dintre participanți sunt încă nedecisi cu privire la părerea lor despre fast-fashion, sugerând o posibilă deschidere către informare și schimbare.

Când vine vorba despre criteriile de alegere a magazinelor online, românii pun accent pe reducerile la brandurile preferate (44%), calitatea produselor (38%) și livrarea gratuită la domiciliu (29%). Interesant este că sustenabilitatea magazinelor online reprezintă un criteriu esențial pentru doar 9% dintre respondenți, indicând că, deși există o conștientizare a importanței sustenabilității, factorii economici și de conveniență tind să prevaleze în deciziile de cumpărare.

Citește și: Aplicațiile chineze au succes, chiar dacă TikTok are o imagine proastă: de ce le preferă utilizatorii

Românii nu au nicio problemă cu cumpărăturile din China

Analiza relevă de asemenea că un român din trei a comandat produse de pe site-uri de fast-fashion, majoritatea fiind platforme asiatice. Această preferință evidențiază o dependență crescută față de accesibilitatea și diversitatea oferite de aceste platforme, în ciuda recunoașterii potențialelor efecte negative asupra mediului și calității produselor.

Modalitățile de plată preferate de români reflectă de asemenea o preferință pentru tradițional, cu 62% dintre respondenți alegând să plătească la livrare, în timp ce doar 22% optează pentru plăți online, sugerând o anumită reticență în adoptarea unor metode de plată mai moderne.

În concluzie, sondajul Glami scoate în evidență o luptă internă între dorința de sustenabilitate și atracția către fast-fashion, cu românii încercând să găsească un echilibru între aceste două tendințe. Pe măsură ce industria modei se confruntă cu provocări legate de sustenabilitate și etică, comportamentul consumatorilor români reflectă dilemele și compromisurile cu care se confruntă mulți dintre noi în era consumismului accelerat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele