18 dec. 2023 | 09:26

Cât de sigur este Temu. Ce șanse sunt să fii păcălit de magazinul virtual pe care îl vezi peste tot

ACTUALITATE
Cât de sigur este Temu. Ce șanse sunt să fii păcălit de magazinul virtual pe care îl vezi peste tot

Toată lumea a auzit de Temu. E mai popular decât Amazon acum. Te întrebi dacă magazinul online este o înșelătorie? Nu ești singurul. În continuare, îți prezentăm tot ce știm despre Temu pentru a te ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză.

Temu, magazinul online care îți dă „țeapă”

Temu, lansat în 2022, este o piață digitală deținută de China, care a luat internetul cu asalt. La fel ca Shein, este un megamagazin de cumpărături online care oferă aproape orice produs pe care ți-l poți imagina. Poți cumpăra accesorii auto, îmbrăcăminte, electronice, mobilier de exterior, scule electrice, haine pentru copii, bijuterii și, în general, cam tot ce-ți trece prin cap ajunge la tine la ușă în zece zile.

Până aici, nimic suspect. Problema este însă la calitatea și autenticitatea produselor. Spre exemplu, orice produse tehnologice pe care le comanzi pe Temu nu sunt de brand decât dacă au o bifă albastră pe lista de produse. Până acum, singurele mărci tehnologice verificate de pe Temu sunt Xiaomi și Lenovo.

La începutul acestui an, un reprezentant HP a declarat pentru ZDNET că Temu nu a putut verifica dacă produsele HP de pe Temu sunt „de la un reseller autorizat sau sunt dispozitive HP autentice”. De la articolul de pe ZDNET, nu mai există produse pe Temu promovate ca produse HP.

Unii clienți spun că articolele pe care le-au comandat arată diferit față de ce au văzut pe aplicație sau au fost de calitate inferioară. Mai mult, Temu a fost acuzat de guvernul SUA de potențiale riscuri de date după ce site-ul său frate, platforma de comerț electronic Pinduoduo, a fost suspendat de Google pentru că conținea malware. Dar, potrivit CNBC, analiștii spun că Temu este mai puțin o amenințare, iar riscurile asociate cu Pinduoduo au fost vizate de utilizatorii chinezi.

Vezi și: Pe ce-și mai cheltuie românii simpli banii: nu contează că ești sărac sau bogat, îți vine curierul la ușă

De ce e controversat

În plus, Comitetul Selectat al Camerei din SUA pentru Partidul Comunist Chinez a publicat un raport în care afirmă că Temu nu ia măsurile necesare pentru a se asigura că produsele de pe site respectă Legea privind munca (Uyghur Forced Labor Act). Același raport afirmă că Temu exploatează o lacună comercială din SUA care permite companiei să evite plata tarifelor și să respecte legile și reglementările comerciale din SUA.

De asemenea, magazinul online nu este acreditat de Better Business Bureau (BBB) și are un rating mediu de două stele din cinci. Multe plângeri recente despre magazin pe site-ul BBB spun că produsele nu au ajuns niciodată sau, dacă au ajuns, a durat săptămâni sau chiar luni să ajungă.

Am încercat produse de la Temu și am întâmpinat probleme minime. Desigur, unele articole sunt fabricate ieftin, este de așteptat pentru un produs de un dolar să nu fie de calitate. Cu toate acestea, în general, articolele de pe Temu sunt ceea ce te-ai aștepta să fie: ieftin și de calitate îndoielnică.

Cu toate astea, ai grijă la numele de branduri. O mare parte din ceea ce este de vânzare pe Temu este generic, ceea ce înseamnă că, deși bunurile ar putea arăta puțin asemănătoare cu articolele de brand, de obicei nu sunt. Probabil că nu vei primi o pereche adevărată de adidași Nike sub 50 de dolari, așa că nu te aștepta la aceeași calitate.

Vezi și: Aplicațiile chineze au succes, chiar dacă TikTok are o imagine proastă: de ce le preferă utilizatorii