Profesoara care a prezis cu exactitate majoritatea evenimentelor actuale dezvăluie o nouă profeție pentru 2024, în economie
Începutul anului 2023 a găsit majoritatea economiștilor din SUA pregătindu-se pentru o recesiune anticipată, înconjurați de previziuni care pictau un peisaj economic sumbru, marcat de o inflație „fierbinte” și rate ale dobânzii „astronomice” ce păreau să sugrume creșterea și să propulseze șomajul într-o spirală ascendentă. Însă, în acest decor economic tensionat, o voce disonantă a reușit să iasă la suprafață – aceea a unei profesoare de economie de la Universitatea St Mary’s, un colegiu romano-catolic modest din San Antonio, Texas.
Profesoara Belinda Román, într-un dialog revelator cu Business Insider, a expus de ce perspectiva sa asupra economiei americane era mult mai optimistă decât previziunile sumbre ale majorității băncilor de top de pe Wall Street, împărtășind totodată și propriile sale previziuni pentru anul 2024.
Un an fără recesiune și cu șomaj scăzut
În ianuarie 2023, Román și-a definit previziunile anuale, comunicând Wall Street Journal că se aștepta ca Produsul Intern Brut (PIB) al SUA să înregistreze o expansiune de 2.8%, o estimare considerabil mai optimistă față de cea a majorității economiștilor naționali. La vremea respectivă, atât Bank of America cât și JPMorgan semnalau necesitatea pregătirii pentru o recesiune – definită în mod tradițional ca două trimestre consecutive de contracție economică – în timp ce chiar și cele mai optimiste voci de pe Wall Street anticipau o încetinire.
Cu toate acestea, Román a fost confirmată în cele din urmă. Departamentul Comerțului a estimat că PIB-ul a crescut cu 3.1% în cursul ultimului an, datorită atenuării inflației și rezilienței cheltuielilor consumatorilor. Această tendință a fost evidențiată de disponibilitatea americanilor de a cheltui sume considerabile pe călătorii, evenimente sportive live și concerte ale lui Taylor Swift.
„Am analizat retrospectiv ce am considerat că era tipic pentru economia SUA atunci când se recuperează după un șoc, încercând să-mi recalibrez gândirea,” a mărturisit Román, care predă la St Mary’s de 13 ani, într-un interviu recent acordat Business Insider.
„Covid-19 a fost un eveniment semnificativ, dar nu a avut o durată pe termen lung comparabilă cu alte crize prin care am trecut, astfel încât acesta a fost modul în care mi-am ajustat estimările,” a adăugat ea.
Román a reușit să-și confirme previziunile inițiale pentru inflație, șomaj și ratele dobânzii de la începutul anului 2023, clasându-se astfel pe primul loc în ierarhia Journal’s a 71 de analiști economici pentru anul trecut, devansând economiști renumiți, inclusiv pe Jan Hatzius de la Goldman Sachs.
Ea a explicat pentru Business Insider că traseul său lung și diversificat către cariera didactică – începând ca student la medicină, urmat de perioade în Camera Reprezentanților și la Camera de Comerț Americană din Londra – i-a permis să privească economia SUA dintr-o perspectivă diferită.
Previziunile pentru 2024: Un an de creștere, dar cu potențiale provocări
În urma unui an 2023 de excepție, mulți analiști economici afișează acum un optimism crescut cu privire la economia SUA – și Belinda Román nu face excepție. Ea așteaptă ca ritmul creșterii să scadă ușor, la aproximativ 2.6%, dar să rămână cu mult peste pragul care ar trebui să genereze îngrijorări legate de o posibilă recesiune.
„Există încă creștere și un impuls pozitiv, dar se resimte și o anumită atenuare,” a comentat Román.
Piața muncii continuă să se întărească în ultimele luni, dar inflația a rămas persistent peste ținta de 2% a Rezervei Federale, iar unii analiști de pe Wall Street avertizează că creșterea economică ar putea începe să încetinească în acest an.
Alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 reprezintă un posibil obstacol care complică previziunile economice pentru acest an, a adăugat Román.
„Ambianța politică este provocatoare, fiind încărcată cu multă retorică,” a declarat ea pentru Business Insider.
„Consider că perspectiva ‘de jos în sus’ este esențială – în funcție de direcția în care se vor înclina efectele alegerilor prezidențiale, putem asista la schimbări semnificative la nivelurile inferioare, ceea ce ar putea duce la modificări importante în activitatea economică.”