13 mai 2024 | 14:53

Premieră la BAC şi Evaluarea Naţională 2024. Ce schimbare s-a făcut, anunţul momentului pentru profesori și elevi

Știri social
Premieră la BAC şi Evaluarea Naţională 2024. Ce schimbare s-a făcut, anunţul momentului pentru profesori și elevi

Anul 2024 va fi un an greu și complicat. Cel puțin pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a. Anul acesta vor avea de susținut examenele pentru Evaluarea Naţională, respectiv, BAC 2024. În acest context, la nivelul Ministerului Educației s-a luat o decizie importantă. De altfel, este o premieră la BAC şi Evaluarea Naţională 2024.

Ministerul Educației anunță o premieră la BAC şi Evaluarea Naţională 2024

Odată cu startul simulărilor pentru cele două importante exemene, Ministerul Educației lua decizia de a introduce sistemul electronic de corectare a lucrărilor candidaților la simulările pentru BAC şi Evaluarea Naţională 2024.

Un alt aspect, care până e curând, era valabil, era acela al posibilității ca profesorii să poată face aceste corecturi de acasă. Cu alte cuvinte, nu era obligatorie prezența fizică în centrele specializate.

Premiera de care vorbește în aceste zile ministerul de resort este eliminarea acestei variante. Toate cadrele didactice vor fi nevoite să fie prezente în centrele de corectare.

Ce schimbare s-a făcut privind corectarea lucrărilor la BAC și Evaluarea Națională 2024

O altă modificare este că profesorii, în timpul procesului de corectare, vor putea interacționa cu ceilalți profesori arodanți.

În acest fel vor ptuea discuta pe marginea corecturilor și, implicit, a notelor ce vor fi acordate candidaților, în timp real. Justificarea acestei măsuri este aceea de a elimina eventualele discrepanțe mari între notele oferite de profesorii corectori, mai spune Ministerul Educației.

Reamintim că prin sistemul digitalizat, se scanează lucrările și se secretizează numele candidaților. Astfel, notele apar în timp real.

Erorile de la simulări și eliminarea acestora

Conform părinților candidaților de la simulări, au existat erori importante la scanarea lucrărilor, în format digital (pdf), care au dus și la corectarea și notarea greșită a unora dintre ele.

În baza noilor decizii de implementare a digitalizării, ministrul Ligia Deca declara că nu se mai pune problema apariției de erori. Ministrul preciza că nu vor mai exista greșeli de corectare sau notare, precizând și care sunt beneficiile sistemului, după cum urmează:

  • anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării;
  • eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
  • reducerea timpului de lucru destinat evaluării;
  • transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;
  • scăderea riscului erorii umane în privința: calculul la nota finală, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor;
  • posibilitatea realizării unor analize complexe ale rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

Rămâne să vedem ce se va întâmpla concret la examenele de BAC și Evaluarea Națională 2024. Vom vedea în această vară cum vor decurge procesele de corectare și notare a candidaților.