06 feb. 2024 | 09:47

Pericolul ascuns în vasele de gătit, riscurile la care te expui: Ce să alegi corect dintre ceramică, teflon, oțel inoxidabil sau sticlă, conform specialiștilor

ACTUALITATE
Pericolul ascuns în vasele de gătit, riscurile la care te expui: Ce să alegi corect dintre ceramică, teflon, oțel inoxidabil sau sticlă, conform specialiștilor
Getty Images

Când vine vorba de vasele de gătit, tigăi, oale sau cratițe, acestea sunt departe de a fi la fel, de aici și diferența de preț.

Din păcate, unele modele vin la pachet cu potențiale riscuri de sănătate, mai ales în funcție de perioada de utilizare și de materialele din care au fost realizate, după cum atrage atenția un studiu recent publicat de Health.com.

Modul în care un vas de gătit este acoperit poate influența cât de sănătos (sau sigur) este să-l folosești. În general, opțiunile de vase din sticlă sau oțel inoxidabil sunt cele mai sănătoase, deoarece acestea nu au un strat de acoperire. Experții recomandă să prioritizezi menținerea vaselor într-o stare bună, indiferent de materialul din care sunt făcute, evitând temperaturile ridicate, folosind bureți moi pentru curățare și evitând zgârierea oalelor și tigăilor cu ustensile metalice. Unele opțiuni de vase de gătit pot fi mai sănătoase decât altele.

Există o varietate mare de vase de gătit: oțel inoxidabil, sticlă, Teflon, fontă, cupru – lista continuă.

Cu toate aceste opțiuni, poate fi dificil să știi care este cea mai bună alegere.

Care are materialul de cea mai înaltă calitate? Există unul cunoscut ca fiind cea mai bună tigaie antiaderentă? Cel mai important, care tip de vase de gătit este cel mai sigur pentru gătit? În timp ce faci cumpărături, vei întâlni aceste două tipuri principale de vase de gătit: ceramică și PTFE (cunoscut mai comun sub numele de marcă Teflon).

PTFE este cunoscut cel mai bine pentru calitatea sa antiaderentă. Totuși, au existat preocupări legate de chimicalele folosite în acoperirea cu PTFE și implicațiile acestora pe termen lung asupra sănătății.

Studii anterioare au arătat că acidul perfluorooctanoic (PFOA) folosit pentru a fabrica Teflon a fost asociat cu cancerul. Acest chimical dăunător a fost interzis de atunci.

Pe de altă parte, vasele din ceramică sunt făcute dintr-un derivat de nisip, ceea ce rezultă într-un finisaj neted, antiaderent.

Iată ce trebuie să iei în considerare când alegi vasele de gătit cele mai sănătoase pentru tine și familia ta.

Vezi și: Ai tigaie din teflon în bucătărie? Pericolul ascuns de producători, de ce trebuie să o arunci

Alegerea vaselor de gătit cele mai sănătoase

Când alegi un vas de gătit pentru casa ta, este important să iei în considerare ce este mai sigur pentru utilizare pe termen lung.

„Pentru cea mai mare parte, ar trebui să încerci să achiziționezi vase de gătit sigure pentru casa ta, unde speranța este că vei găti majoritatea timpului,” a declarat Julia Zumpano, dietetician înregistrat la Institutul de Boli Digestive Cleveland Clinic, pentru Health.

Și, tehnic, alegerile „cele mai sănătoase” în materie de vase de gătit nu sunt nici ceramica, nici Teflonul, ci sticla și oțelul inoxidabil.

„Dacă poți să folosești sau să achiziționezi vase din sticlă sau Pyrex, oale și tigăi din oțel inoxidabil, acestea sunt alegeri mai sănătoase pentru utilizare pe termen lung/pe viață,” a spus Jim Perko, Chef Executiv în Centrul pentru Medicină Integrativă și de Stil de Viață la Cleveland Clinic, pentru Health.

Aceasta se reduce la modul în care vasele de gătit sunt acoperite.

Există mai mulți factori de luat în considerare, inclusiv tipul de metal de bază, acoperirea și modul în care este aplicată.

În majoritatea cazurilor, vasele de gătit din ceramică sunt făcute din metal și acoperite cu un material antiaderent (de obicei silicon). Aceasta este mai sigură, relativ vorbind, la temperaturi mai înalte, dar unele mărci pot folosi o acoperire care conține metale grele.

Chimicalul din produsele originale Teflon a fost interzis din 2014 (PFOA), a explicat Zumpano. Produsele Teflon mai noi folosesc PFAs, deși cercetările leagă și aceste chimicale de probleme de sănătate.

„Deoarece există multe mărci diferite de ceramică și Teflon, tipurile reale de acoperiri și cum sunt aplicate acoperirile, și tipul de metale din care este făcută tigaia reală, există multe variabile ale longevității și siguranței asociate,” a explicat Perko.

Pentru că atât produsele din ceramică, cât și cele din Teflon conțin o acoperire – sticla și oțelul inoxidabil nu au. Asta face ca acestea din urmă să fie o alegere mai sigură, mai sănătoasă.

Ceramică vs. Teflon sustenabilitate

În general, sustenabilitatea vaselor de gătit din ceramică și Teflon depinde de modul în care sunt curățate. Perko recomandă următoarele pentru a menține vasele de gătit într-o stare bună:

  • Evită căldura mare în timpul gătitului
  • Evită prăjirea Spală cu un burete Evită curățarea cu ceva abraziv
  • Evită folosirea de clești, spatule sau ustensile metalice pe vasele de gătit

Vezi și: Din ce material sunt făcute tigăile de care nu se lipește nimic, chiar și dacă nu pui deloc ulei

Sfaturi de siguranță pentru vasele de gătit de ținut minte

Pe lângă a fi conștient de orice acoperire care poate fi pe vasele tale de gătit, este de asemenea important să știi materialul de bază. Cu timpul, acoperirea se poate degrada, iar materialul de dedesubt ar putea intra în mâncarea ta.

„Limitează chimicalele precum PFOA, PFAS și varietățile antiaderente,” a spus Zumpano. „Dacă alegi vase de gătit bazate pe metal, evită aluminiul decât dacă este aluminiu anodizat, [deoarece aluminiul] se poate infiltra în mâncărurile tale, fonta și oțelul inoxidabil sunt în general considerate sigure, [folosește] precauție cu cuprul.” Aluminiul anodizat nu reacționează cu alimentele acide, deci nu eliberează aluminiu în masa ta.

De asemenea, pe cât posibil, evită gătitul la temperaturi înalte, în special dacă gătești proteine animale, a explicat Perko.

Dar, dacă ești cu adevărat preocupat de vasele tale de gătit, prioritizează opțiunile de top.

„Sticla, precum vasele de gătit Pyrex, este o opțiune sigură,” a spus Perko. „Fonta este o opțiune sigură dacă NU prăjești sau folosești gătitul la temperaturi înalte. Dacă ai sau poți să folosești sau să achiziționezi oale și tigăi din oțel inoxidabil, acestea sunt alegeri mai sănătoase pentru utilizare pe termen lung/pe viață.”

Concluzia? Mai degrabă decât să alegi între vasele de gătit din ceramică și Teflon bazate pe acoperirile lor, concentrează-te pe materialul de bază. Cu alte cuvinte, umple-ți coșul de cumpărături cu vase de gătit din sticlă, Pyrex și oțel inoxidabil.

Vezi și: Cum se curăță corect o tigaie arsă. Trucul secret pe care-l cunosc gospodinele