16 iul. 2024 | 11:49

Patroana Pro TV, cea mai bogată femeie a Europei de Est, a preluat imperiul media după ce soțul miliardar a murit într-un accident aviatic. Acum, se orientează către Vest

ACTUALITATE
Patroana Pro TV, cea mai bogată femeie a Europei de Est, a preluat imperiul media după ce soțul miliardar a murit într-un accident aviatic. Acum, se orientează către Vest

După moartea tragică a soțului ei, Petr Kellner, magnat în domeniul media și patron al televiziunii Pro TV din România, Renata Kellnerova a preluat conducerea imperiului PPF Group. Aceasta este acum cea mai bogată femeie din Europa de Est și își extinde influența și activitățile companiei către piețele occidentale.

De la necunoscută la liderul PPF Group

Atunci când Petr Kellner, cel mai bogat om din Europa de Est, a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu știa numele soției sale. Trei ani mai târziu, Renata Kellnerova a devenit un sinonim pentru PPF Group, un gigant cu activități în telecomunicații, media, servicii financiare și comerț digital, cu 61.000 de angajați în 25 de țări.

În 1991, Petr Kellner a fondat PPF Group, achiziționând acțiuni la 202 companii. Până în 2013, PPF a acumulat o participație majoră la Ceska Pojistovna, cea mai mare companie de asigurări din Cehia, vânzând ulterior activele către Generali pentru 3,3 miliarde de dolari. Cu active de 43 de miliarde de dolari, PPF a devenit unul dintre principalii câștigători ai tranziției post-comuniste din Cehia, extinzându-se rapid pe piețele din Rusia și China, conform Bloomberg.

Reorientare spre piețele occidentale

După invazia rusească din Ucraina, PPF și alte companii au decis să prioritizeze creșterea în piețele mai apropiate de casă. Renata Kellnerova a început să își pună amprenta asupra companiei, supervizând o reorientare majoră dinspre Asia către piețele occidentale. Ea a ales un nou director executiv și a încetat colaborarea cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai fostului soț, aducând compania sub controlul complet al familiei prin răscumpărarea participațiilor deținute de acționarii minoritari.

Acum, cu o avere netă estimată la 11,8 miliarde de dolari, Kellnerova dedică tot mai mult timp luării deciziilor cheie de investiții, colaborând strâns cu directorul general al PPF, Jiri Smejc. Ea și-a numit pe ea însăși și pe cele trei fiice în Consiliul de administrație al unui nou holding care deține toate activele grupului.

Tranzacții importante și profitabilitate

Sub conducerea sa, PPF a finalizat mai multe tranzacții majore, inclusiv vânzarea unui pachet de control în valoare de 2,15 miliarde de euro la operațiunile de telecomunicații din Europa Centrală și de Est către Emirates Telecommunications Group Co. din Abu Dhabi. De asemenea, divizia de consumer finance a grupului PPF, Home Credit Group BV, și-a vândut afacerile din Filipine și Indonezia într-o tranzacție evaluată la aproximativ 615 milioane de euro.

Aceste tranzacții au ajutat PPF să revină la profitabilitatea de dinainte de pandemie, cu un profit net de 709 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu pierderile de 406 milioane de euro din 2022, în principal din cauza retragerii costisitoare din Rusia. Deși nu există un calendar precis pentru retragerea completă din Asia, accentul principal al afacerii s-a mutat spre vest în ultimii trei ani.

Planuri de viitor și noi achiziții

Cu fonduri suplimentare și ratele de dobândă ridicate afectând evaluările activelor, PPF scanează Europa pentru noi ținte de achiziții. Cea mai mare achiziție de până acum a fost preluarea unei participații la InPost SA, cea mai mare firmă de e-commerce din Polonia, și acumularea unei participații la grupul german de televiziune ProSiebenSat.1 Media SE.

PPF plănuiește să-și mențină investițiile în cele patru domenii principale: servicii financiare, telecomunicații, media și e-commerce. Acestea nu exclud însă investițiile mai mici, oportuniste, datorită faptului că grupul nu este un fond tipic de investiții cu un orizont definit pentru păstrarea activelor, ceea ce le permite să fie răbdători în privința randamentelor pe termen scurt.

Renata Kellnerova a afirmat că, la PPF, accentul nu este pus pe randamentele pe termen scurt, ci pe oportunitățile de investiții pe termen lung. De asemenea, ea a subliniat importanța menținerii PPF sub controlul familiei pentru decenii de acum înainte, pregătindu-și copiii să preia conducerea grupului în viitor.

Impactul social și angajamentul filantropic

Pe lângă activitățile economice, Renata Kellnerova este dedicată și filantropiei. În calitate de lider al Fundației Familiei Kellner, ea continuă să sprijine proiecte sociale și educaționale în Cehia. Fundația a donat aproape 2 miliarde de coroane cehești (aproximativ 89 de milioane de dolari) pentru diverse inițiative sociale și burse de studii.

Renata Kellnerova consideră că PPF are o responsabilitate socială care depășește sfera afacerilor și că implicarea în comunitate este esențială pentru dezvoltarea durabilă a companiei.

Provocările și perspectivele viitoare

Chiar dacă PPF a trecut printr-o perioadă dificilă după moartea lui Petr Kellner, Renata Kellnerova a demonstrat că are capacitatea de a conduce și de a inova. Cu o strategie clară de expansiune pe piețele occidentale și o abordare prudentă, dar flexibilă în privința investițiilor, PPF este bine poziționată pentru a continua creșterea și succesul pe termen lung.

PPF, acum un complex rețea de companii, a început ascensiunea sa imediat după căderea comunismului. Petr Kellner a fondat compania în anii 1990, când Cehoslovacia de atunci a început să vândă activele de stat printr-un program care emitea vouchere pe care oamenii le puteau schimba pentru acțiuni în companii sau le puteau plasa în fonduri.

PPF Group, deține, printre altele, postul românesc de televiziune PRO TV și celelalte afaceri media din jurul său. PPF Group a fost fondat în anul 1991, de Petr Kellner. Omul de afaceri a devenit la un moment dat cel mai bogat din Cehia, cu o avere estimată la 19 miliarde de dolari, dar a murit la vârsta de 56 de ani, într-un accident de elicopter, în Alaska, pe 27 martie 2021. Era căsătorit și avea 4 copii.

Renata Kellnerova a preluat acum responsabilitatea de a menține și de a dezvolta moștenirea lăsată de soțul ei, consolidând PPF ca un jucător major pe scena globală. Cu o strategie bine definită și o echipă de conducere puternică, viitorul PPF pare promițător sub conducerea sa.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele