31 ian. 2024 | 08:51

Parlamentul României, victima unui atac cibernetic. Datele deputaților au ajuns pe internet, DIICOT investighează

ACTUALITATE
Parlamentul României, victima unui atac cibernetic. Datele deputaților au ajuns pe internet, DIICOT investighează

Autoritățile române au confirmat existența unei breșe de securitate la Camera Deputaților. Hackerii ar fi furat 250 GB de documente, într-un atac cibernetic, care ar conține inclusiv informații cu caracter sensibil.

Atac cibernetic la Parlamentul României

Printre datele făcute publice deja se numără actele premierului Marcel Ciolacu. Informațiile sunt publice cel puțin de luni. De asemenea, o informație neconfirmată de autorități este cea că există o solicitare de răscumpărare de 0.81 bitcoin, aproximativ 43.000 de euro.

Euronews România a primit confirmarea că Parlamentul României se confruntă cu o breșă de securitate. Ar fi vorba despre 250GB de date, multe cu caracter personal- inclusiv cărți de identitate ori serii de telefoane mobile ale parlamentarilor. Informațiile sunt publice de cel puțin o zi, pe un agregator care inventariză astfel de acțiuni cibernetice.

Vezi și: Cum te fură hoții cu inteligența artificială prin metoda „accidentul”: La ce să fii atent când răspunzi la telefon, ca să nu-ți ia banii

STS nu are atribuții de asigurare a securității

În acest context, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a reiterat, marţi seara, că „nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice” a sistemului informatic al Camerei Deputaţilor.

„În contextul declaraţiilor transmise astăzi de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, referitor la responsabilitatea instituţiei noastre cu privire la atacul cibernetic asupra sistemului informatic al Camerei Deputaţilor, reiterăm faptul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu are atribuţii de administrare sau de asigurare a securităţii cibernetice a sistemului atacat. De altfel, ministrul a şi rectificat public faptul că STS nu asigură securitate cibernetică şi nu administrează sistemul IT de la Camera Deputaţilor. STS va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situaţii semnalate instituţiei noastre de către beneficiarii de servicii IT&C”, a precizat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Mai mult, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.

Vezi și: Metoda inedită a unui hacker de a sparge serverele Rockstar Games. Cum a făcut asta fără tehnologie de ultimă oră