Omul care i-a ajutat pe nevăzători „să vadă”. Tragedia care l-a impulsionat pe Louis Braille să inventeze celebrul limbaj
Louis Braille a fost un educator francez și, poate cel mai important, inventatorul unui sistem de citire și scriere numit după numele lui, braille, destinat utilizării de către persoanele cu deficiențe de vedere.
Sistemul său este folosit la nivel mondial și rămâne practic neschimbat și în ziua de azi.
Tragedia lui Louis Braille
Braille a orbit la vârsta de trei ani la unul dintre ochi ca urmare a unui accident care a implicat ac de cusut în magazinul de confecții al tatălui său. Ca urmare, s-a instalat o infecție care s-a extins la ambii ochi, rezultând în orbire totală.
La acea vreme, nu existau multe resurse disponibile pentru persoanele oarbe, dar el s-a remarcat și a primit o bursă la Institutul Regal pentru Tineretul Orb din Franța.
Încă elev acolo, a început să dezvolte un sistem de cod tactil care să le permită persoanelor oarbe să citească și să scrie rapid și eficient.
Vezi și: Această cameră tactilă permite oamenilor nevăzători să „vadă” imaginile
Cum a apărut scrierea braille
Inspirat de un sistem inventat de Charles Barbier, noul metodă a lui Braille era mai compactă și se preta la o gamă de utilizări, inclusiv muzică. Și-a prezentat lucrarea colegilor pentru prima dată în 1824, când avea cincisprezece ani.
La maturitate, Braille a fost profesor la Institut, dar și-a petrecut în mare parte restul vieții rafinând și extinzând sistemul.
Nu a fost neapărat apreciat cât a trăit, dar posteritatea a recunoscut braille ca fiind o invenție revoluționară și a fost adaptată pentru utilizare în multe limbi din întreaga lume.
Vezi și: Prima aplicație din România care îi ajută pe nevăzători să se ghideze mai ușor în oraș
„Accesul la comunicare în cel mai larg sens înseamnă acces la cunoștințe, iar acest lucru este vital pentru noi dacă nu vrem să continuăm să fim disprețuiți sau tratați cu condescendență de către persoanele văzătoare.
Nu avem nevoie de milă, nici de a fi amintiți că suntem vulnerabili. Trebuie să fim tratați ca egali – și comunicarea este calea prin care acest lucru poate fi realizat”, a declarat Braille, pe timpul vieții sale.
Practic, inventatorul a inovat sistemul lui Barbier prin simplificarea formei și maximizarea eficienței sale. A creat coloane uniforme pentru fiecare literă și a redus cele douăsprezece puncte în relief la șase. Prima sa versiune folosea atât puncte, cât și cratime.
În mod crucial, celulele mai mici ale lui Braille puteau fi recunoscute ca litere cu o singură atingere a degetului. Braille a creat propriul sistem de puncte în relief utilizând instrumentele de ardesare și stilou ale lui Barbier. Barbier donase multe seturi de instrumente școlii.
Prin sudarea a două benzi metalice pe ardesă, a creat o zonă sigură pentru stilou care să mențină liniile drepte și ușor de citit.
Vezi și: Dispozitiv revoluționar în medicină pentru nevăzători. Ce se întâmplă după ce își fac implant