07 dec. 2020 | 14:39

Dispozitiv revoluționar în medicină pentru nevăzători. Ce se întâmplă după ce își fac implant

Știri generale
Dispozitiv revoluționar în medicină pentru nevăzători. Ce se întâmplă după ce își fac implant
Inovații medicale pentru nevăzători

La nivel mondial, când vine vorba de tehnologie în domeniul medical, apar lucruri fantastice. Recentele cercetări și dezvoltări făcute de cercetători au scos la iveală rezultate excepționale, mai ales dacă ne referim la nevăzători.

Inovații medicale pentru nevăzători

Se nasc într-o lume a întunericului și cu mici șanse de recuperare, iar inovațiile medicale în acest domeniu sunt ca o gură de aer pentru nevăzători. Recent presa de specialitate a anunțat noi tehnologii inovatore care au dat și câteva rezultate promițătoare.

Specialiștii vorbesc de noi implanturi cerebrale cu ajutorul cărora au refăcut cu succes vederea rudimentară la maimuțe. Noil implanturi invoatoare ar putea permite nevăzătorilor să poată vedea din nou.

Noua tehnologie, spun aceeași dezvoltatori, folosește electrozi pentru a încorpora „pixeli” în cortexul vizual al creierului și a fost testat cu succes la două maimuțe. Progesele, pentru moment, sunt la nivel rudimentar, dar pentru nevăzători este o speranță că vor putea ajunge să vadă.

Cercetătorii spun că descoperirea ar putea duce la teste umane în trei ani și că utilizările viitoare ar putea implica utilizarea ochelarilor echipați cu o cameră care transmite date către implantul cerebral și care să permită persoanelor nevăzătoare să vadă din nou.

Cercetătorii olandezi construiesc speranțe

Tehnologia a fost dezvoltată de cercetătorii olandezi și datele au fost publicate recent în revistele de specialitate. Aceștia spun că invoațiile se bazează pe puncte de lumină, cunoscute sub numele de fosfene. Acestea funcționează la fel ca pixelii de pe un televizor. Fiecare pixel formează o mică parte a unei imagini mai mari și mai clare.

Olandezii spun că modelele sunt încă grosiere în comparație cu imaginea reală. Aceștia mai spun că tehnologia nu a fost încă testată la oameni, dar aceste noi date și tehnologii aduc cercetătorii la un pas mai aproape de obiectivul final. Acela de a permite persoanelor nevăzătoare să își recapete vederea.

Tehnologia, dezvoltată de o echipă de la Institutul Olandez pentru Neuroștiințe (NIN), a fost publicată în revista Science. Conform datelor se bazează pe o idee concepută pentru prima dată în urmă cu zeci de ani. Este vorba de stimularea electrică a creierului, astfel încât să „vadă” prin așa-numitele puncte fosfene.

Încercările anterioare de a transforma această teorie într-o realitate au avut doar un succes limitat. Nu a fost posibil, în principal, din cauza limitărilor tehnologiei disponibile la acea vreme. Reprezentatul NIN, Pieter Roelfsema, spune că s-au dezvoltat implanturi formate din 1.024 electrozi conectați la cortexul vizual la două maimuțe cu vedere slabă.

”Implantul nostru se interacționează direct cu creierul, ocolind etapele anterioare ale procesării vizuale prin ochi sau nervul optic. În viitor, o astfel de tehnologie ar putea fi utilizată pentru restabilirea vederii scăzute la persoanele nevăzătoare care au suferit leziuni sau degenerare a retinei, a ochiului sau a nervului optic, dar al căror cortex vizual rămâne intact.”, explică Xing Chen, cercetător postdoctoral implicat în cercetare.

Dacă până acum, astfel de dispozitive le puteam vedea doar în filmele SciFi, ca de exemplu ”Star Trek”, în viitorul apropiat, nevăzătorii ar putea să folosească aceste noi tehnologii. Astfel vor putea vedea cu alți ochi tot ceea ce îi încojoară.