21 ian. 2024 | 16:38

Omul care a descoperit ADN-ul, dar între timp l-au uitat toți. Geniul lui Friedrich Miescher [VIDEO]

ACTUALITATE
Omul care a descoperit ADN-ul, dar între timp l-au uitat toți. Geniul lui Friedrich Miescher [VIDEO]

Johannes Friedrich Miescher a fost un medic și biolog elvețian, dar și primul om de știință care a izolat acidul nucleic, în 1869. De asemenea, el a identificat protamina și a făcut numeroase alte descoperiri.

Savantul, de la începuturi

Miescher a izolat diverse substanțe chimice bogate în fosfați, pe care le-a numit nuclein, din nucleele celulelor albe din sânge în laboratorul lui Felix Hoppe-Seyler de la Universitatea din Tübingen, Germania, deschizând calea pentru identificarea ADN-ului ca purtător al eredității.

Semnificația acestei descoperiri, publicată pentru prima dată în 1871, nu a fost aparentă la început, iar Albrecht Kossel a fost primul care a investigat structura chimică a acesteia.

Mai târziu, Miescher a ridicat ideea că acizii nucleici ar putea fi implicați în moștenire și a sugerat chiar că ar putea exista ceva asemănător cu un alfabet care să explice modul în care se produce variația.

Friedrich Miescher provenea dintr-o familie de oameni de știință, tatăl său și unchiul său ocupând catedra de anatomie la Universitatea din Basel. În copilărie, era timid, dar inteligent. Era, de asemenea, interesat de muzică, deoarece tatăl său cânta în public.

În vara anului 1865, a lucrat pentru chimistul organic Adolf Stecker la Universitatea din Göttingen, dar studiile i-au fost întrerupte pentru un an când s-a îmbolnăvit de febră tifoidă, care l-a lăsat cu deficiențe de auz. A obținut titlul de doctor în medicină în 1868.

Vezi și: De ce avem exact cinci degete și cum ne-a modelat ADN-ul

Cercetătorul care a descoperit ADN-ul și de care nu-și mai amintește nimeni astăzi. Geniul lui Friedrich Miescher 2

Friedrich Miescher  – imagine de arhivă

Friedrich Miescher, descoperitorul ADN-ului

Miescher a considerat că lipsa parțială a auzului ar fi un dezavantaj, așa că s-a orientat către chimia fiziologică. Inițial, voia să studieze limfocitele, dar a fost încurajat de Felix Hoppe-Seyler să studieze neutrofilele.

Limfocitele erau dificil de obținut în număr suficient pentru studiu, în timp ce neutrofilele erau cunoscute ca una dintre componentele principale și primele din puroi și puteau fi obținute de pe bandajele de la spitalul din apropiere. Problema era, însă, să speli celulele de pe bandaje fără să le deteriorezi.

Miescher a elaborat diferite soluții saline, ajungând în cele din urmă la una cu sulfat de sodiu. Deoarece centrifugele nu erau disponibile pe atunci, celulele au fost lăsate să se așeze în partea de jos a unui pahar. Apoi a încercat să izoleze nucleele libere de citoplasmă.

A supus nucleele purificate unei extracții alcaline urmate de acidifiere, rezultând formarea unui precipitat pe care Miescher l-a numit nuclein (acum cunoscut sub numele de ADN).

A descoperit că acesta conținea fosfor și azot, dar nu sulf. Descoperirea era atât de diferită de orice altceva de pe vremea aceea, încât Hoppe-Seyler a repetat întreaga cercetare a lui Miescher înainte de a o publica în jurnalul său.

Miescher a continuat să studieze fiziologia la Leipzig în laboratorul lui Carl Ludwig timp de un an înainte de a fi numit profesor de fiziologie. În timp ce analiza compoziția spermei de somon, Miescher a descoperit inclusiv substanța alcalină numită protamină, pe care a făcut-o cunoscută publicului în 1874.

Ulterior, a fost folosită, sub forma de sulfat de protamină, în stabilizarea insulinei și, de asemenea, ca agent de inversare pentru anticoagulantul heparina.

Miescher și studenții săi au cercetat îndelung chimia acizilor nucleici, dar rolul acestora a rămas necunoscută. Cu toate acestea, descoperirea sa a avut un rol important în identificarea acizilor nucleici ca purtători ai eredității.

Importanța descoperirii lui Miescher nu a devenit evidentă decât atunci când Albrecht Kossel, un fiziolog german specializat în chimia fiziologică a celulei și a nucleului său și a proteinelor, a efectuat cercetări asupra structurii chimice a nucleinului.

Vezi și: Gemenii identici au o particularitate interesantă în ADN: de ce au fascinat cercetătorii

Vezi și: Descoperire despre ADN: componentele de bază existau dinaintea apariției vieții așa cum o știm

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele