Oamenii de știință de la NASA au descoperit o planetă cu atmosferă. Unde se află și cât ar putea susține viața
Astronomii de la NASA care folosesc JWST raportează că un super-Pământ numită 55 Cancri e ar putea avea o atmosferă densă alcătuită fie din dioxid de carbon, fie din monoxid de carbon.
Dacă se va confirma, aceasta ar fi prima planetă stâncoasă cunoscută dincolo de Sistemul Solar care are o atmosferă densă.
Pământul este o planetă stâncoasă și atmosfera sa este vitală pentru permiterea dezvoltării vieții, protejând-o de radiația solară și de asprimea spațiului cosmic.
Marte este, de asemenea, o planetă stâncoasă, însă atmosfera sa foarte subțire, doar 1 la sută din cea a Pământului, ar putea fi parte din motivul pentru care, cel puțin din câte știm, nu există viață pe Planeta Roșie.
Ce particularități are 55 Cancri e
55 Cancri e are aproape de două ori raza lumii noastre și o masă de 8,8 ori mai mare decât a Pământului. Orbitează în jurul unei stele mai mici decât Soarele nostru, dar atât de aproape încât o înconjoară în mai puțin de 18 ore, ceea ce înseamnă că partea orientată spre stea are temperaturi suficient de ridicate pentru a topi fierul și se așteaptă ca planeta să fie plină de vulcani și un ocean de magmă.
„Planeta este atât de fierbinte încât unele dintre rocile topite ar trebui să se evapore”, a spus autorul principal al studiului, Renyu Hu, de la Laboratorul de Propulsie cu Jeturi al NASA, într-o declarație pentru IFLScience.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe observații pentru a caracteriza cu adevărat ceea ce se întâmplă în jurul lui 55 Cancri e.
„55 Cancri e este una dintre cele mai enigmatice exoplanete. În ciuda cantităților enorme de timp de observație obținute cu mai multe facilități terestre și spațiale în ultimul deceniu, natura sa foarte a rămas eluzivă, până astăzi, când părți ale puzzle-ului au putut fi, în sfârșit, reunite datorită JWST”, a explicat coautorul profesorul Brice-Olivier Demory de la Universitatea din Berna.