10 mai 2024 | 12:48

Oamenii de știință au inventat melcul robot. Ce știe să facă, ce scop are

ACTUALITATE
Oamenii de știință au inventat melcul robot. Ce știe să facă, ce scop are

Puterea colaborativă a lumii animale este destul de impresionantă, de la echipele de orci, la albinele care își împărtășesc cunoștințele și puterea cu întreaga comunitate.

Inspirându-se din această idee, cercetătorii au dezvoltat melci roboți care nu numai că traversează solul, ci pot lucra împreună pentru a aborda chiar și terenuri mai dificile.

Cum au inventat melcii roboți

Inspirându-se din melcii terestri de jad alb, echipa a dezvoltat un roi de roboți asemănători melcilor cu capacitatea de a trece peste aproape orice.

Roboții au două moduri: modul liber permite melcilor roboți să folosească șine din cauciuc ușor pentru a acoperi solul, în timp ce modul puternic utilizează un ventuză de tip aspirator care permite melcilor roboți să adere unul la altul, ajutându-i să treacă peste obstacole mai dificile în calea lor.

În mod normal, roboții sunt testați în medii interioare și au aplicații limitate pentru traversarea zonelor mai dificile de pe terenul din exterior.

În plus, roboții îngrădiți existenți se conectează într-un singur punct, oferind capacități limitate.

Melcii terestri au o capacitate unică de a traversa terenuri dificile și de a urca pe suprafețe verticale..

Și pentru că uneori se combină pentru reproducere, echipa a fost inspirată să dezvolte un robot care să poată adera la mai multe calități, menținând totodată capacitățile precum traversarea terenurilor dificile.

Echipa a creat un conector pentru grupul de roboți melc inspirat de aderența mucusului și forța de aspirație a melcilor reali.

Roboții au aderență magnetică pentru a se conecta la cochiliile altor roboți și o ventuză pentru atașare, iar acest lucru este cunoscut sub numele de atașare duală.

Ce scop are, de fapt, această invenție

În modul liber, ventuza nu este utilizată, permițându-le roboților să se miște ca indivizi pe șinele proprii, însă în „modul puternic”, ventuza este utilizată pentru a ține doi roboți uniți.

Roboții melci au magneți încorporați în șine pentru locomoție, magneții permițând robotului să adere la cochilia altui robot, acest lucru putând să se întâmple de mai multe ori cu mai mulți roboți, permițându-le astfel să colaboreze ca un grup pentru a traversa șanțuri și a construi poduri din ei înșiși.

Echipa a sugerat că roboții ar putea fi utilizați în situații de căutare și salvare, sau pentru monitorizarea mediului înconjurător.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele