Oamenii de știință construiesc roboți „biologici” din celule umane: Cum funcționează, la ce ajută
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/12/roboti-biologici.jpg)
Cercetătorii au proiectat roboți minusculi fabricați din celule umane care ar putea fi folosiți pentru a ajuta la vindecarea rănilor, la regenerarea țesuturilor și chiar la tratarea bolilor.
Roboții realizați din celule umane
După cum este detaliat într-un nou studiu publicat în revista Advanced Science, acești „antroboți” multicelulari au demonstrat deja că se pot mișca singuri și pot ajuta la repararea și refacerea regiunilor deteriorate ale neuronilor.
Până acum, bio-roții au reușit să realizeze aceste fapte doar într-un cadru de laborator – doar pe o placă Petri, de fapt – dar potențialul lor este, fără îndoială, uimitor.
Lucrarea urmează cercetărilor anterioare, conduse de unii dintre aceiași cercetători care au dezvoltat primii roboți biologici, numiți „xenoboți”, din celule stem de broaște.
Acum, ei s-au depășit pe ei înșiși, demonstrând că pot face același lucru, dacă nu mai bine, cu celulele umane obișnuite. Acest lucru ar putea permite medicilor să folosească celulele proprii ale pacientului pentru a construi roboții, reducând șansele de complicații precum respingerea de către corp a țesuturilor străine.
„Unii oameni au crezut că caracteristicile xenoboților se bazează mult pe faptul că sunt embrionari și amfibieni”, a declarat coautorul studiului Michael Levin, profesor de biologie la Universitatea Tufts, pentru CNN.
„Cred că aceasta este o proprietate mult mai generală a ființelor vii”.
Cercetătorii au creat acești roboți folosind celule umane adulte din trahee. Aceste celule sunt acoperite de filamente păroase, numite cili, care împing materialul străin. La fel de important, ele se pot aduna pentru a forma creșteri multicelulare numite organoide.
Vezi și: Se construiește prima fabrică de roboți umanoizi: unde se va afla, cine o creează
Cum funcționează
În laborator, cercetătorii au încurajat celulele să formeze organoizi cu cili îndreptați spre exterior. În decurs de o zi, acești bulgări păroși au început să se învârtească folosind cilii, mișcându-se în linii drepte și în cercuri și, uneori, pur și simplu stând pe loc.
Deși mobilitatea lor variază, faptul că celulele se pot aglomera într-o astfel de formațiune înseamnă că acești bio-roboți, practic, se pot face singuri.
„Antroboții se adună singuri în vasul de laborator”, a explicat coautorul Gizem Gumuskaya, un biolog sintetic la Tufts, într-o declarație despre lucrare.
„Spre deosebire de Xenoboți, nu au nevoie de pensete sau bisturiu pentru a le da formă și putem folosi celule adulte – chiar și celule de la pacienți în vârstă – în loc de celule embrionare”, a adăugat specialistul.
Pentru a-și demonstra potențialul terapeutic, cercetătorii au crescut straturi 2D de neuroni umani, au făcut mici incizii în ele pentru a forma răni și au pus în apropiere grupuri din acești roboți În mod remarcabil, fără nicio inginerie genetică sau programare suplimentară, superboții au mers înainte și au ajutat neuronii să se regenereze.
Vezi și: Roboți de securitate, la metrou: unde-i poți vedea, la ce ajută