16 ian. 2024 | 13:59

O nouă exoplanetă, descoperită de oamenii de știință. Ce particularități are

ACTUALITATE
O nouă exoplanetă, descoperită de oamenii de știință. Ce particularități are

O echipă de oameni de știință a reușit să aducă în atenția publicului una dintre cele mai tinere planete solide descoperite până acum, numită HD63433 d.

Vezi și: Misterul Planetei X, cea de-a noua din Sistemul Solar: nimeni n-a văzut-o, dar trebuie să existe

Descoperirea oamenilor de știință, esențială pentru viitor

Acest corp cereșt, cu o vârstă care nu depășește 430 de milioane de ani, se află la doar 73 de ani-lumină distanță de Terra, constituind astfel o revelație în explorarea spațiului cosmic.

Potrivit informațiilor furnizate de Space.com, această planetă tânără se găsește într-un sistem solar cu doar două planete cunoscute anterior, ambele fiind de tip gazos.

Descoperirea a fost detaliată într-un raport publicat de Astronomical Journal și deschide noi orizonturi în studiul exoplanetelor.

Unul dintre aspectele remarcabile ale HD63433 d este faptul că prezintă dimensiuni similare cu cele ale Terrei, având un diametru cuprins între 1,1 și 1,25 ori mai mare decât al planetei noastre.

De asemenea, orbitează în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele nostru, adăugând un plus de interes cercetării cosmice.

Vezi și: Cum se numesc planetele din sistemul nostru solar și câte există

Apropierea de steaua gazdă, un factor esențial în clasificare

Un detaliu fascinant al acestei descoperiri este poziționarea sa față de steaua gazdă, situându-se la o distanță de opt ori mai aproape de aceasta decât Mercur de Soare.

Acest lucru determină faptul că un an pe HD63433 d are o durată de doar 4,2 zile terestre, iar temperatura la suprafață atinge aproximativ 1.260 de grade Celsius.

Un alt element distinctiv al acestei planete este orientarea sa constantă către stea, ceea ce duce la o latură întotdeauna acoperită de lavă.

Deși apropierea de stea indică absența unei atmosfere, astronomii nu exclud cu desăvârșire această posibilitate.

Descoperirea acestei planete tinere reprezintă un pas semnificativ în înțelegerea diversității sistemelor solare și a condițiilor care pot susține viața în vastul univers.

Cu toate că HD63433 d este o prezență recentă în cercetarea cosmică, astronomii și oamenii de știință sunt captivați de partea întunecată a acesteia, care va rămâne subiectul unor cercetări amănunțite în viitorul apropiat.

Vezi și: Viața pe Mercur: Ce au descoperit astronomii despre planeta pe care, teoretic, n-am putea trăi

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele