02 oct. 2024 | 21:52

O bombă detonată după 80 de ani pe un aeroport din Japonia, rămasă dintr-un bombardament american din Al Doilea Război Mondial

ACTUALITATE
O bombă detonată după 80 de ani pe un aeroport din Japonia, rămasă dintr-un bombardament american din Al Doilea Război Mondial
Un crater rezultat în urma exploziei de pe Aeroportul Miyazaki. (Foto: GettyImages/CNN)

O bombă neexplodată din Al Doilea Război Mondial a fost detonată miercuri pe un aeroport din Japonia, lăsând un crater uriaș și determinând anularea a peste 80 de zboruri. Incidentul s-a petrecut pe Aeroportul Miyazaki, situat în sud-vestul Japoniei, însă, din fericire, nu au fost raportate victime, au anunțat oficialii japonezi, scrie CNN.

Explozia unei relicve periculoase

Bomba, de origine americană și având o greutate de 500 de livre (aproximativ 227 de kilograme), a fost îngropată timp de 80 de ani în perimetrul aeroportului, rămânând neobservată până la explozia de miercuri. Aceasta a provocat un crater impresionant de 7 metri în diametru și 1 metru adâncime, deteriorând grav o porțiune a pistei de taxare a avioanelor.

Potrivit Ministerului Japonez al Transporturilor și al Infrastructurii Terestre, în momentul exploziei nu se aflau aeronave în proximitatea imediată, astfel evitându-se un dezastru major. Totuși, peste 80 de zboruri programate să decoleze sau să aterizeze pe Aeroportul Miyazaki au fost anulate, afectând mii de pasageri. Oficialii speră ca operațiunile să fie reluate în dimineața zilei de joi.

O moștenire periculoasă din Al Doilea Război Mondial

Un video înregistrat de o școală de aviație din apropiere a captat momentul exploziei, în care bucăți de asfalt au fost aruncate în aer asemenea unei fântâni. Autoritățile japoneze, în colaborare cu Forțele de Autoapărare și poliția, au investigat incidentul și au confirmat că explozia a fost cauzată de bomba americană, fără a exista alte pericole iminente. Totuși, anchetatorii continuă să examineze cauzele care au dus la detonarea neașteptată a dispozitivului după atâția ani.

Aeroportul Miyazaki are o istorie complexă, fiind construit în 1943 în timpul războiului ca teren de antrenament pentru piloții marinei imperiale japoneze. De aici, mulți piloți kamikaze și-au început misiunile de atac sinucigașe. În timpul războiului, zona a fost intens bombardată de forțele aeriene americane, iar această bombă reprezintă doar unul dintre numeroasele dispozitive neexplodate care au rămas îngropate în solul japonez.

O problemă persistentă în Japonia

Autoritățile japoneze estimează că sute de tone de bombe neexplodate rămân îngropate în diverse locații din întreaga țară, multe dintre acestea fiind descoperite accidental pe șantiere de construcții sau în zone industriale. În ultimele decenii, bombe din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite frecvent în zone precum Tokyo și alte mari orașe, necesitând intervenții specializate pentru neutralizarea lor.

Aceste relicve ale unui conflict de mult încheiat reprezintă încă o amenințare reală, iar detecția și eliminarea lor continuă să fie o prioritate pentru autoritățile japoneze. În cazul aeroportului Miyazaki, deși explozia a provocat daune semnificative, intervenția rapidă a autorităților a prevenit producerea unor victime.

Reluarea operațiunilor

Oficialii aeroportului Miyazaki au anunțat că pista de taxare avariată urmează să fie reparată urgent, iar operațiunile aeroportuare sunt programate să reînceapă în curând. În ciuda incidentului, autoritățile au dat asigurări că siguranța pasagerilor rămâne prioritară, iar măsurile necesare pentru prevenirea unor incidente similare sunt în curs de implementare.

Acest incident ne amintește de urmele profunde lăsate de Al Doilea Război Mondial, un conflict global ale cărui efecte încă persistă, chiar și la mai bine de opt decenii de la încheierea sa. Deși războiul a devenit o pagină de istorie, moștenirea sa materială continuă să aibă impact asupra vieților cotidiene din Japonia și alte regiuni ale lumii.