29 ian. 2024 | 14:51

Neuroștiința arată că un obicei simplu stimulează conectivitatea creierului, învățarea și memoria: De ce e mai bine să scrii de mână, nu la tastatură

ACTUALITATE
Neuroștiința arată că un obicei simplu stimulează conectivitatea creierului, învățarea și memoria: De ce e mai bine să scrii de mână, nu la tastatură

Cercetările recente în neuroștiință ajută la explicarea motivului pentru care, atunci când vine vorba de învățare și memorare, este mai bine să scrii de mână decât să tastezi la o tastatură.

Ce au descoperit cercetătorii despre învățare

Cercetările au indicat de mult timp că scrierea manuală aduce beneficii semnificative față de tastarea la o tastatură, mai ales când vine vorba de învățare, amintire și creativitate. Acum, cercetătorii din Norvegia s-ar putea să fi descoperit exact de ce, investigând rețelele neuronale subiacente implicate atât în scriere, cât și în tastare.

„Arătăm că atunci când scrieți de mână, modelele de conectivitate ale creierului sunt mult mai elaborate decât atunci când scrieți la o tastatură”, scrie profesorul Audrey van der Meer, cercetător la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie și coautor al studiului.

„O astfel de conectivitate la scară largă a creierului este cunoscută a fi crucială pentru formarea memoriei și pentru codificarea informațiilor noi și, prin urmare, este benefică pentru învățare”.

Cum te pot ajuta aceste cunoștințe? Pentru a te ajuta să răspunzi la această întrebare, să aprofundăm mai mult în cercetare și să vedem cum poți aplica aceste descoperiri în propria muncă.

Vezi și: Studiu: E mai eficient scrisul de mână decât pe un notebook

Stiloul, mai puternic decât tastatura

Pentru studiu, 36 de studenți universitari au fost solicitați în mod repetat să scrie sau să tasteze cuvinte pe măsură ce apăreau pe ecran. Ei fie au scris cursiv pe un ecran tactil folosind un stilou digital, fie au folosit un singur deget pentru a tasta pe o tastatură. Cercetătorii au folosit o electroencefalogramă de înaltă densitate (EEG), un test care măsoară activitatea electrică din creier, pentru a determina rezultatele.

Când participanții au scris de mână, cercetătorii au observat un lucru uimitor: conectivitatea diferitelor regiuni ale creierului a crescut. Acest lucru nu s-a întâmplat când au tastat. Cercetătorii au concluzionat, așadar, că procesul de formare manuală a literelor a dus la o mai mare conectivitate a creierului și a promovat învățarea.

„Am arătat că diferențele în activitatea creierului sunt legate de formarea atentă a literelor atunci când scriem de mână, folosind mai mult simțurile”, a explicat van der Meer.

„Acest lucru explică, de asemenea, de ce copiii care au învățat să scrie și să citească pe o tabletă pot avea dificultăți în a face diferența între literele care sunt imagini în oglindă unele ale altora, cum ar fi „b” și „d”. Practic, nu au simțit cu corpul lor cum se simte să producă acele litere”.

Vezi și: Felul în care scrii de mână arată de ce boli suferi