04 feb. 2024 | 11:00

NASA a descoperit o planetă care ar putea fi locuibilă și se află la „doar” 137 de ani-lumină distanță

ACTUALITATE
NASA a descoperit o planetă care ar putea fi locuibilă și se află la „doar” 137 de ani-lumină distanță
NASA - Planeta TOI-715 b

„După standardele astronomice, nu este chiar atât de rău!” a insistat agenția pe platforma X despre planeta numită TOI-715 b.

Planeta este cu aproximativ o dată și jumătate mai mare decât Pământul și completează o orbită completă — sau „un an” — în doar 19 zile, a dezvăluit NASA. Mai promițător, „stânca spațială” are o zonă habitabilă „conservatoare” în jurul stelei sale părinte, ceea ce înseamnă că ar putea să formeze apă lichidă pe suprafața sa, esențială pentru susținerea formelor de viață.

O a doua planetă, mai mică, ar putea fi în apropiere, având dimensiuni doar puțin mai mari decât Pământul și, de asemenea, s-ar putea afla în zona habitabilă „conservatoare”, a raportat NASA, spunând că planeta „ar putea să-și facă apariția în momentul potrivit.”

TOI-715 b orbitează în jurul unei pitice roșii, care este mai mică și mai rece decât soarele. Acestea sunt cunoscute pentru că reprezintă „cea mai bună șansă de a găsi planete locuibile”, a spus NASA.

„Aceste planete fac orbite mult mai apropiate decât cele din jurul stelelor precum soarele nostru, dar deoarece piticele roșii sunt mai mici și mai reci, planetele se pot apropia mai mult și totuși să fie în siguranță în zona habitabilă a stelei”, a adăugat agenția.

Orbitele scurte ( în acest caz, 19 zile) permit oamenilor de știință să observe planeta mai frecvent.

O parte a planetei este întotdeauna îndreptată către steaua sa, ceea ce înseamnă că diferențele de temperatură ar putea fi foarte mari.

Planeta TOI-175 b se alătură listei planetelor posibil locuibile pe care telescopul Webb le poate examina pentru semne ale unei atmosfere, a spus compania spațială.

Exoplanetele sunt lumi situate în afara sistemului nostru solar și au fost studiate de Telescopul Spațial James Webb din 2018.

„Multe vor depinde de alte proprietăți ale planetei, inclusiv cât de masivă este și dacă poate fi clasificată ca o „lume acvatică” — făcând atmosfera sa, dacă este prezentă, mai proeminentă și mult mai puțin dificil de detectat decât cea a unei lumi mai masive, mai dense și mai uscate, probabil să își țină atmosfera mai profilată aproape de suprafață,” a spus NASA.

Vezi și: De ce nu am întâlnit extratereștri, de fapt. Ce este ”Paradoxul Fermi”, ce șanse sunt ca să existe viața în spațiu

Planeta a fost descoperită de o echipă de oameni de știință internaționali conduși de Georgina Dransfield de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie luna trecută.

Super-Pământurile: Planetele Gigant ale Universului

Super-Pământurile reprezintă o clasă de exoplanete care depășesc dimensiunile și masa Pământului, dar sunt mai mici decât giganții gazoși precum Neptun sau Uranus. Aceste planete sunt deosebit de interesante pentru astronomi deoarece ocupă un spațiu în spectrul planetar care nu este reprezentat în propriul nostru sistem solar. Caracterizate adesea prin mase între 1 și 10 ori mai mari decât cea a Pământului, super-Pământurile pot fi compuse atât din roci, cât și dintr-un amestec de gaze și lichide, având potențialul de a oferi condiții favorabile pentru apariția vieții, în funcție de proximitatea lor față de steaua gazdă și compoziția atmosferei.

Datorită mărimii și masei lor, super-Pământurile prezintă o mare varietate de caracteristici geologice și atmosferice care pot varia semnificativ de la o planetă la alta. Atmosfera densă și gravitația mai mare pot influența procesele climatice și, implicit, capacitatea unei astfel de planete de a reține apă lichidă la suprafață — un element crucial pentru susținerea vieții așa cum o cunoaștem. Descoperirea și studiul super-Pământurilor nu doar că extinde înțelegerea noastră despre diversitatea planetară în univers, dar oferă și indicii valoroase despre posibilitățile de habitabilitate dincolo de sistemul solar.

Vezi și: Încercarea de a lua legătura cu extratereştrii ar putea fi o mare greşeală