Încercarea de a lua legătura cu extratereştrii ar putea fi o mare greşeală

Încercarea de a lua legătura cu extratereştrii ar putea fi o mare greşeală
10:23 20.09.2015

Oamenii de ştiinţă consideră că sunt din ce în ce mai aproape de descoperirea altor forme de viaţă în Univers. Totuşi, se pare că ar putea să nu fie cea mai bună idee.

În încercarea de a-i contacta pe extratereştri, oamenii i-ar putea spama sau le-ar putea trimite un virus informatic periculos, avertizează cercetătorii Universităţii din Oxford. Oamenii trebuie să fie extrem de precauţi când trimit mesaje, a explicat doctorul Anders Sandberg, de la Institutul Viitorului Umanităţii, în cadrul Festivalului Britanic de Ştiinţă.

„Un exemplu de mesaj poate fi o serie de impulsuri care arată numere binare, ADN, o schiţă a Sistemului Solar sau numărul total al oamenilor”, a declarat Sandberg pentru Telegraph. „Totuşi, sunt câteva probleme de securitate. Limbile pot ascunde multe informaţii şi suntem îngrijoraţi dacă nu cumva un malware a fost trimis extratereştrilor.”

„Nu ştiu dacă este o idee bună. Observ câteva probleme. În schimb, mă şi încântă situaţia. Dar ea continuă, indiferent de natura problemei. Unii oameni sunt de părere că noi deja spamăm Universul cu întâmplări controversate din realitate”, a mai spus el.

Afirmaţiile lui vin după ce UKSRN ( Centrul de cercetare SETI din Marea Britanie) s-a alăturat iniţiativei de a concepe un mesaj revoluţionar, având ca destinaţie spaţiul cosmic. La această iniţiativă este invitat un  public larg, iar cele mai bune idei vor fi premiate cu un milion de dolari.

Potrivit doctorului Sandberg, căutarea inteligenţei extraterestre este relevantă pentru că ne ajută să aflăm mai multe despre posibilităţile şi destinul inteligenţei în Univers. „Tăcerea din spaţiu ne spune ori că suntem rari şi unici, deci responsabili în ceea ce priveşte viaţa din cosmos, ori că există ceva la care trebuie să fim atenţi”, a mai spus el.

„Competiţia de scriere a mesajului are drept scop să lanseze discuţii despre cine suntem noi cu adevărat în Univers şi ce anume dorim să transmitem despre viaţa de pe Pământ”, afirmă Ann Druyan, producător al filmului SF “Contact” şi scriitor ştiinţific, care a ajutat la conceperea mesajului interplanetar transportat de naveta spaţială Voyager.

„Indiferent de răspuns, imaginea noastră ca locuitori ai Universului va suferi modificări”, crede el. Ultimele descoperiri realizate de NASA şi alte agenţii spaţiale arată că ar putea exista în jur de 40 de miliarde de planete locuibile în galaxia noastră, Calea Lactee.

Cu toate acestea, fizicianul şi autorul Dr. David Brin se întreabă, conform The Times, dacă umanitatea nu este pe cale de a face o greşeală colosală: „Dacă trăim într-o junglă unde e linişte, dacă eşti un ţânc, ar fi mai bine să vorbeşti şi cu ceilalţi ţânci înainte de a ţipa yoo-hoo!”

La fel ca şi Brin, anul trecut, Stephen Hawking avertiza: „O vizită extraterestră ar fi acelaşi lucru cu sosirea lui Columbus în America, întâmplare nu prea fericită pentru nativii americani”.

Greşeala cea mai mare ar fi să nu îi contactăm pe extratereştri

Cu toate astea, alţii sunt de părere că nu trebuie să ne facem asemenea scenarii şi că, din contră, greşeala poate fi chiar lipsa unui mesaj transmis pentru a contacta fiinţele extraterestre, notează cei de la Descoperă.

Directorul SETI, Dr. Seth Shostak, consideră că extratereştrii sunt deja conştienţi de existenţa oamenilor pe Pământ, datorită transmisiunilor TV şi a altor semnale prin radar. „Se poate ca extratereştrii să aştepte din partea Pământului un semnal, respectând legile de contact între civilizaţiile galactice”, adăugat el.

Acesta este motivul pentru care unii propun folosirea unui SETI activ, transmiterea unor mesaje în spaţiu pentru a stabili contacte, pe lângă simpla ascultare în conversaţiile altor fiinţe. Dacă refuzăm activarea SETI, am putea pierde informaţii.

„Nu putem spera la o salvare extraterestră, dar putem spera la o extindere a perspectivelor noastre. De cele mai multe ori, e mai uşor să ne imaginăm rezultatele negative ale unei acţiuni, decât cele provocate de inacţiuni”, a afirmat Shostak. „Nu este suficient să trimitem un mesaj prin care ne dovedim cunoaşterea ştiinţei, nu ar fi atât de interesant. Cred că sunt necesare mai multe informaţii. Recomand să trimitem întreg internetul, serverele Google”, a continuat Shostak la evenimentul din California.”Extratereştrii cunosc deja structura atomului de hidrogen. Ei vor să afle acum despre rock ‘n roll”, a adăugat el.

Un alt om de ştiinţă SETI, dr. Douglas Vakoch, consideră posibilă existenţa unei planete Pământ la fel ca şi a noastră, cu o tehnologie la fel de dezvoltată. „Civilizaţii care nu ştiu de noi, aşa cum nici noi nu ştim de ele.”

Pot exista 40 de miliarde de planete locuibile în Calea Lactee, dar civilizaţiile extraterestre sunt mai degrabă rare, deşi unii experţi au concluzionat că poate fi vorba de 3.000 de civilizaţii. Însă, şansele de a cunoaşte vreuna sunt extrem de mici, având în vedere distanţele. Profesorul Michael Garrett, directorul Institutului Olandez de Radio Astronomie, afirmă că civilizaţiile galactice ar fi separate între ele de cel puţin 1.000 de ani lumină.

Şi totuşi, asta nu ar trebui nicidecum să ne oprească tentativele de a găsi forme de viaţă inteligente. Dacă nu există, ar fi făcute multe investiţii în van. Dar dacă există, lumea noastră ar fi radical schimbată.

loading...