26 iun. 2024 | 14:00

Microsoft ar putea fi amendată pentru încălcarea legilor antitrust în UE

ACTUALITATE
Microsoft ar putea fi amendată pentru încălcarea legilor antitrust în UE

Comisia Europeană a anunțat recent că Microsoft ar fi încălcat legile antitrust prin integrarea aplicației Teams în pachetele sale Office 365 și Microsoft 365. Investigația, care a început în urmă cu aproape un an, a relevat că gigantul tehnologic ar fi oferit Teams un avantaj competitiv incorect, afectând astfel concurența pe piața aplicațiilor de productivitate.

În octombrie anul trecut, Microsoft a decis să separe Teams de pachetele sale în Uniunea Europeană și Elveția, însă Comisia Europeană a considerat această măsură drept „insuficientă”.

Investigarea și concluziile preliminare ale Comisiei Europene

Potrivit Comisiei, Microsoft ar fi creat un avantaj de distribuție pentru Teams prin obligarea clienților să achiziționeze aplicația împreună cu celelalte produse SaaS ale companiei. Acest lucru, combinat cu limitările de interoperabilitate între Teams și aplicațiile concurente, ar fi împiedicat competiția și inovația în detrimentul consumatorilor din Spațiul Economic European.

Dacă Comisia Europeană va confirma aceste constatări preliminare, Microsoft ar putea fi sancționată cu o amendă echivalentă cu 10% din cifra de afaceri anuală la nivel mondial. Având în vedere amploarea potențialei sancțiuni, Microsoft a adoptat o poziție de cooperare. Vicepreședintele și Președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat: „După ce am separat Teams și am luat primele măsuri de interoperabilitate, apreciem claritatea suplimentară oferită astăzi și vom colabora pentru a găsi soluții care să răspundă preocupărilor Comisiei”.

Acest caz își are originile în anul 2020, când Slack, acum deținută de Salesforce, a depus o plângere antitrust împotriva Microsoft, acuzând-o de încălcarea regulilor de concurență din UE prin integrarea Teams în suitele sale. În aprilie 2023, Microsoft a declarat intenția de a oferi Teams separat, însă Comisia Europeană a deschis oficial o investigație în iulie. În urma deciziei din octombrie de a separa Teams de pachetele sale, Microsoft a anunțat în aprilie acest an că aplicația Teams va fi disponibilă separat pentru clienții din întreaga lume, permițând utilizatorilor actuali să își schimbe planurile.

Alte plângeri și proceduri în desfășurare

Declarația de Obiecții a Comisiei Europene menționează, de asemenea, o plângere similară depusă de Alfaview, un alt furnizor de software pentru videoconferințe, în iulie 2023. Comisia a inițiat proceduri deschise și pe baza acestei plângeri, sugerând că problema interoperabilității și avantajului competitiv acordat Teams afectează mai multe companii din industrie.

În concluzie, deși Microsoft a făcut pași inițiali pentru a răspunde preocupărilor Comisiei Europene, investigația în curs și potențialele sancțiuni subliniază complexitatea și importanța conformării cu reglementările antitrust în piața digitală din Europa.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele