09 mai 2024 | 11:52

Mâncarea procesată pe care trebuie să o eviți pentru o viață lungă, conform unui studiu de 30 de ani. Mezelurile sunt doar începutul problemei

ACTUALITATE
Mâncarea procesată pe care trebuie să o eviți pentru o viață lungă, conform unui studiu de 30 de ani. Mezelurile sunt doar începutul problemei

Un studiu extins pe durata a 30 de ani arată că consumul alimentelor ultraprocesate este asociat cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, nu toate alimentele ultraprocesate prezintă același nivel de risc.

Potrivit dr. Mingyang Song, profesor asociat de epidemiologie clinică și nutriție la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard, mezelurile și băuturile zaharoase nu sunt corelate cu aceleași riscuri ca cerealele ultraprocesate, de exemplu.

Studiul de peste 30 de ani despre alimente ultraprocesate

Studiul a analizat datele a peste 100.000 de profesioniști în domeniul sănătății din Statele Unite, care nu aveau antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Începând cu anul 1986 până în 2018, participanții și-au oferit informații despre sănătatea și obiceiurile lor de viață la fiecare doi ani și au completat un chestionar detaliat despre alimentație la fiecare patru ani.

Grupul care consuma cel mai puțin alimente ultraprocesate consuma în medie aproximativ trei porții pe zi, în timp ce cei care consumau cel mai mult ajungeau la o medie de șapte porții pe zi. Rezultatele studiului, publicate în jurnalul The BMJ, arată că cei care consumau cel mai mult avea un risc cu 4% mai mare de deces din orice cauză, inclusiv un risc crescut cu 9% de decese neurodegenerative.

Nu toate alimentele ultraprocesate sunt la fel de periculoase

Asocierea dintre alimentele ultraprocesate și riscurile de sănătate este moderată și nu este uniformă pentru toate tipurile de alimente ultraprocesate. „Asociația pozitivă este condusă în principal de câteva subgrupuri, inclusiv carne procesată și băuturile îndulcite cu zahăr sau artificial,” explică dr. Song. Această descoperire este consistentă cu sute de alte studii din domeniu, dar ceea ce face acest studiu unic este modul în care distinge diferitele subgrupuri din categoria alimentelor ultraprocesate, spune dr. Marion Nestle, profesor emerit de nutriție, studii alimentare și sănătate publică la Universitatea din New York.

Dr. Song nu recomandă neapărat eliminarea completă a tuturor alimentelor ultraprocesate, deoarece este o categorie diversă. „Cerealele, pâinile integrale, de exemplu, sunt, de asemenea, considerate alimente ultraprocesate, dar conțin nutrienți benefici precum fibre, vitamine și minerale”, afirmă el. Pe de altă parte, el consideră că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul de anumite alimente ultraprocesate, cum ar fi carnea procesată, băuturile îndulcite cu zahăr și, potențial, băuturile îndulcite artificial.

Dieta generală este cel mai important factor

Cercetările au arătat, de asemenea, că cel mai important factor în reducerea riscului de deces este calitatea dietei generale a unei persoane. „Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să fie speriați sau să se alarmeze”, spune dr. Song. „Modelul alimentar general este în continuare factorul predominant care determină rezultatele de sănătate.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume colorate și cereale integrale posibil, spune dr. Peter Wilde de la Quadram Institute Bioscience din Regatul Unit. „Dacă vă îngrijorează aditivii alimentari, atunci alegeți alimente care au niveluri scăzute de aditivi”, a sugerat el într-un e-mail. Este, de asemenea, important să recunoaștem că alimentele trebuie consumate în echilibru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele