Italia nu te mai vrea: De ce românii și alții nu mai sunt bineveniți, ce este supraturismul
A început numărătoarea inversă. Din 16 ianuarie 2023, vizitatorii Veneției au început să plătească pentru privilegiul de a intra în oraș.
Veneția a devenit astfel primul oraș din lume care impune o taxă de intrare
Costul biletului variază între un minim de trei euro și până la 10 euro. Prețul nu este fix ci fluctuează în funcție de numărul de vizitatori: cu cât sunt mai multe cereri de intrare, cu atât costul este mai mare.
Scopul, au explicat oficialii, nu este să „închidă orașul” ci să determine oamenii să-și rezerve prezența pentru a reduce supraturismul.
Rezidenții și copiii sub șase ani nu plătesc această taxă, la fel și persoanele cu dizabilități, proprietarii de locuințe, cei care vin în oraș din motive de sănătate sau pentru a-și vizita rudele, și cei care vin să participe la un eveniment sportiv sau cultural.
Taxa de intrare se aplică centrului istoric al orașului Veneția și următoarelor insule: Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente și Poveglia.
Amenzile pentru încălcarea regulilor privind biletele vor varia între 50 de euro și până la 300 de euro.
Pandemia de Covid a schimbat absolut totul
„Covid ne-a făcut să realizăm că ceea ce era o obișnuință zilnică înainte de Covid nu mai este acceptabil, mentalitatea s-a schimbat, la fel și sensibilitatea față de mulțimi”, au declarat autoritățile italiene, potrivit BBC.
S-a explicat, de asemenea, că sistemul de rezervare le-ar oferi autorităților din Veneția ocazia să știe câți oameni sunt așteptați pentru acea zi și să-și ajusteze astfel serviciile în funcție de număr.
Evident, turiștii nu sunt prea mulțumiți de aceste măsuri, însă nu prea au ce să facă în context decât să respecte legea pentru a nu fi puși în situația de a plăti mai mult pe o amendă. În definitiv, cine îi poate condamna pe italieni?