25 apr. 2024 | 17:48

Cât este taxa turistică de intrare în Veneția în 2024. De unde cumperi biletul de acces

Stiri social
Cât este taxa turistică de intrare în Veneția în 2024. De unde cumperi biletul de acces
Cine o plătește

Ziua de 25 aprilie este o zi istorică în Veneția de mult timp. Nu este doar ziua eliberării Italiei, ci este și ziua sărbătorii sfântului patron al orașului, Sfântul Marcu. Dar acum Veneția va adăuga încă o un motiv pentru care ziua are o semnificație – orașul devine primul din lume care percepe o taxă de intrare pentru vizitatorii de o zi. Cât este taxa turistică de intrare în Veneția în 2024 și de ce s-a recurs la această măsură?

Ce este taxa turistică pe care trebuie să o plătească cei care ajung în Veneția

Contributo di accesso (contribuție de acces) a intrat în vigoare pe 25 aprilie la ora 8 dimineața. Consiliul orașului desfășoară un proiect pilot până la mijlocul lunii iulie pentru a vedea dacă poate face să funcționeze sistemul.

Oricine vizitează Veneția ca turist pentru ziua respectivă – cu excepția celor care locuiesc în regiunea Veneto locală – trebuie să plătească o taxă dacă sosesc între orele 8 dimineața și 4 după-amiaza.

Turiștii care rămân peste noapte nu trebuie să plătească, deoarece o taxă de ședere pe timp de noapte este deja adăugată la facturile lor de cazare. 

Cu toate acestea, ei vor trebui, de asemenea, să-și înregistreze prezența pentru a solicita o exonerare de la taxă. 

Practic, oricine intră în oraș în zilele în care se percepe taxa trebuie să aibă fie un bilet, fie o exonerare. Singurele excepții sunt locuitorii Veneției și persoanele născute acolo.

Un reprezentant al biroului de turism a declarat pentru CNN că 82.000 de persoane s-au înregistrat pentru intrare în prima zi, (25 aprilie este o sărbătoare națională în Italia) dar în medie doar una din zece a plătit taxa.

Potrivit ziarului local Il Gazzettino, care a analizat cifrele, doar 7.266 de persoane au plătit taxa. Toți ceilalți au înregistrat exonerări: peste 30.000 de oaspeți la hotel, 15.000 de navetiști, 11.000 de studenți și aproape 10.000 de locuitori ai Veneto.

Schema de înregistrare a scos în evidență problemele de locuințe pentru rezidenți – în prima zi, numai 5.300 de persoane s-au înregistrat pentru a intra în oraș ca proprietari de a doua casă. 

Rezidenții venețieni numără acum mai puțin de 50.000, cu zeci de mii de persoane eliminate din oraș pentru a face loc locuințelor secundare și Airbnb-urilor.

Restul cifrelor sunt constituite din elevi care vin în excursii școlare și oaspeți ai rezidenților.

În pregătirea pentru prima zi, consiliul a petrecut ultimele zile amenajând puncte de control în afara stațiilor de tren și autobuz, cu linii separate pentru rezidenți, exonerări și cei care plătesc taxa. Există și un chioșc în afara stației de tren pentru sosiri pentru a plăti taxa sau a înregistra o exonerare.

Cât este taxa turistică de intrare în Veneția în 2024

Taxa este de 5 euro și va fi percepută în 29 de zile între 25 aprilie și 14 iulie. Biletul de acces în Veneția va fi sub forma unui cod QR și va putea fi achiziționat online. El trebuie să fie prezentat la punctele principale de intrare în oraș. Pentru cei care nu și-au achiziționat un bilet online, li se va solicita să cumpere unul la sosirea în oraș, de la ghișeele special instalate în zona respectivă.

După aceea, primarul Veneției, Luigi Brugnaro, a declarat că vor evalua cum a decurs proiectul pilot înainte să decidă cum să continue. 

Taxa s-a dovedit controversată printre venețieni, care se tem de riscul transformării orașului într-un parc tematic și nu sunt de acord cu ideea de a trebui să-și înregistreze orice oaspeți.

Reprezentantul biroului de turism a adăugat că încă 80.000 de persoane s-au înregistrat pentru a intra în oraș vineri, și mai multe sâmbătă. În general, în zilele de sărbătoare națională, peste 100.000 de vizitatori de o zi pot „invada” orașul, triplând ocuparea regulată.

În timp ce unii localnici se pregăteau să protesteze împotriva introducerii taxei, trenuri complet pline ajungeau în oraș din Milano și Roma.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Victor Ponta, o nouă poză cu Donald Trump. Diversiunea lansată de Realitatea TV, demontată magistral de fostul premier
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro