28 iun. 2024 | 09:40

Istoria dacilor este rescrisă de tehnologia modernă: Noi descoperiri despre civilizația strămoșilor noștri

ACTUALITATE
Istoria dacilor este rescrisă de tehnologia modernă: Noi descoperiri despre civilizația strămoșilor noștri

Cercetările recente bazate pe tehnologia modernă de scanare și cartografiere prin satelit LiDAR aduc dovezi care pot rescrie istoria cunoscută a dacilor. Descoperirile realizate prin această tehnologie arată că civilizația dacică era mult mai complexă și avansată decât s-a crezut anterior.

Fortificațiile dacice: Inspirație pentru romani?

Analizele efectuate cu LiDAR au scos la iveală un sistem de fortificații impresionant în zona Tapae, locul ultimei și celei mai sângeroase bătălii dintre daci și romani, în anul 101. Se pare că aceste fortificații se întindeau pe o distanță de peste 2,8 kilometri, blocând nu doar accesul prin vale, ci și drumul de creastă. Studiul realizat de Aurora Pețan și Alexandru Hegyi, intitulat „Modelul digital de teren (DTM) derivat din LiDAR, disponibil gratuit, descoperă inima Regatului Dac” (2023), relevă că lungimea cunoscută a fortificației este de 4,8 kilometri, dar dimensiunea exactă urmează să fie stabilită în viitor.

Cetatea Fețele Albe: O descoperire uimitoare

Una dintre descoperirile remarcabile făcute cu ajutorul LiDAR este cetatea Fețele Albe, situată în apropierea capitalei dacice, Sarmizegetusa Regia.

Inițial, se cunoșteau puține detalii despre această cetate, dar tehnologia LiDAR a dezvăluit că era formată din 20-30 de terase, ocupând un întreg munte. Conform cercetătorilor Aurora Pețan și Valeriu Sîrbu, situl se întindea pe doi kilometri și cuprindea aproape 200 de terase, de zece ori mai multe decât se credea.

Piatra Roșie: Redescoperirea unei cetăți dacice

Cetatea dacică Piatra Roșie, descoperită inițial la sfârșitul anilor ’40, a fost reexaminată cu tehnologia LiDAR, relevându-se că era mult mai mare decât se știa.

Conform cercetătoarei Aurora Pețan, platoul și terasele estice formau un ansamblu unitar de circa 26.000 de metri pătrați. Așezarea era compusă din cel puțin 13 terase, care susțineau diverse structuri, de la reședințe aristocratice la temple și ateliere.

civilizatia dacica

Costești și Blidaru: Descoperiri noi

Zonele cetăților dacice Costești și Blidaru au fost, de asemenea, investigate cu tehnologia LiDAR, dezvăluind un sistem complex de terase în jurul ruinelor vizibile astăzi. Scanările au arătat detalii noi despre structurile dacice, sugerând o organizare mult mai complexă decât se cunoștea.

Tehnologia LiDAR continuă să revoluționeze înțelegerea noastră asupra istoriei dacilor, dezvăluind detalii noi despre complexitatea și avansul tehnologic al acestei civilizații. Aceste descoperiri nu doar că rescriu istoria cunoscută, dar și aduc un omagiu măreției civilizației dacice, a cărei influență s-a extins mult dincolo de granițele regatului lor.