Istoria arată că strămoșii noștri, dacii și romanii, obișnuiau să se hrănească extrem de sănătos, produsele naturale fiind la loc de cinste. Mai mult, dacii ar fi inventat chiar și un aliment pe care noi, românii, îl îndrăgim foarte tare și îl cosumăm în cantități mari chiar și acum, mai ales în preajma sărbătorilor. Află în rândurile de mai jos despre ce fel de mâncare e vorba, precum și alte detalii interesante.
Te-ai întrebat vreodată cu ce obișnuiau să se hrănească strămoșii noștri, dacii și romanii? După cum spuneam și mai sus, aceștia aveau un regim alimentar sănătos, bogat în produse naturale. Surprinzător sau nu, dacii au inventat chiar și un preparat, unul care nu lipsește niciodată de pe mesele îmbrăcate în straie de sărbătoare ale românilor.
Se crede că pastrama, un preparat apreciat de extrem de mulți români, servit în special cu o porție de mămăligă caldă, ar fi fost inventată de daci. Conform DEX, termenul de „pastramă“ provine din limba turcă, dar și din cea greacă – „pastramas“.
Cuvântul face referire la un produs din carne de oaie, capră, porc sau gâscă, sărată, afumată, uscată şi puternic condimentată.
În acele vremuri, metoda descrisă mai sus era absolut necesară, întrucât refrigerarea nu apăruse încă. Procedând astfel, strămoșii noștri reușeau să păstreze carnea în condiții optime.
Citește și: Pasiunea pe care o aveau dacii acum mii de ani. Cu ce obiect se distrau
În plus, această metodă oferea preparatului final o savoare nemaiîntâlnită.
„Pastrama a fost inventată, zic unii, de daci. Putem spune că pastrama este invenție românească? Eu zic că nu. Dacii habar nu aveau că cei ce le vor succeda pe teritoriul de reședință se vor numi, la un moment dat, români. Nu aveau cum să aibă conștința românismului, a scris celebrul Radu Anton Roman“, notează reteteleluiradu.ro.
Pe lângă pastramă, dacii mai obișnuiau să consume lapte, precum și alte preparate obținute cu ajutorul acestuia. Totodată, dacii erau iubitori de mazăre, măzăriche, bob și, foarte probabil, linte, dar și de pătrunjel, usturoi, praz, ceapă, morcov, păstârnac și ridichi.
Se mai spune și că desertul dacilor era mierea, alături de seva de mesteacăn.