Incidentul de la Dyatlov, misteriosul caz din viața reală care a inspirat noul sezon al True Detective de pe HBO Max
În cea mai recentă serie de True Detective, True Detective: Night Country, o echipă de cercetători dispare în Arctica din Alaska și este mai târziu găsită înghețată împreună într-un „bloc înghețat uman” înfiorător. Seria conține paralele înfricoșătoare cu viața reală și stârnește câteva întrebări interesante despre criogenia umană.
Sezonul patru din True Detective, inspirat din viața reală
Într-un interviu acordat Vanity Fair, regizoarea și scriitoarea Issa López a mărturisit că s-a inspirat din evenimente istorice din noua serie. Acestea includ misterele incidentului Mary Celeste și Dyatlov.
Ce a fost, de fapt, incidentul de la Dyatlov? La 27 ianuarie 1959, nouă drumeți cu experiență au murit pe versanții Muntelui Kholat Syakhl (care se traduce prin „Muntele Morții” în limba locală indigenă Mansi). Echipa, de la Institutul Politehnic Ural din Rusia, condusă de Igor Dyatlov, a pornit într-o expediție de 14 zile în nordul Munților Urali, încercând să ajungă la Muntele Gora Oterten, dar nu au ajuns niciodată la destinație, murind pe versanții înghețați.
O lună mai târziu, salvatorii care căutau drumeții le-au descoperit cortul, deschis din interior, cu majoritatea bunurilor încă înăuntru. Urmele pașilor din zăpadă s-au îndepărtat de cort și apoi au dispărut și au indicat că erau desculți, purtând doar șosete sau o singură cizmă.
A doua zi, pe 27 februarie, primele două cadavre au fost recuperate. Doi dintre ei erau desculți, purtând doar lenjerie intimă și suferiseră arsuri. Unul își mușcase degetul. Încă trei cadavre au fost găsite împrăștiate între foc și cort, înghețate în ipostaze care sugerează că încercau să se întoarcă în tabără. Ceilalți au fost descoperiți aproape trei luni mai târziu într-o râpă. Doi aveau ochii lipsă, unul nu avea sprâncene și unuia i s-a rupt limba.
Autoritățile sovietice de la acea vreme au stabilit că trei dintre drumeți au murit din cauza unui traumatism fizic, iar ceilalți șase din cauza hipotermiei. Incidentul Dyatlov Pass nu a fost rezolvat niciodată.
Incidentul a devenit de atunci misterios și, în anii care au trecut, au fost prezentate mai multe explicații, de la avalanșe la extratereștri, Yeti și experimente militare secrete – și totuși misterul incidentului din Pasul Dyatlov dăinuie până astăzi. De ce au fugit acești drumeți foarte experimentați din cortul lor pentru a supraviețui?
„O avalanșă nu explică multe detalii, cred”, a spus López pentru Vanity Fair.
„Chiar dacă a fost, prefer răspunsul ciudat, incomplet. Cred că există o fascinație pentru puzzle-urile cărora le lipsesc câteva piese, care ne obsedează, ne enervează și ne fac să nu încetăm să ne gândim la ele”.
Pot oamenii supraviețui înghețați?
Deși s-ar putea să nu știm niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat, putem arunca puțină lumină asupra întregii situații îngrozitoare și putem răspunde la întrebarea: pot oamenii să supraviețuiască înghețați?
„Răspunsul scurt este nu”, a declarat pentru IFLScience profesorul Gary Bryant, decan la Universitatea RMIT.
În ciuda poveștilor pe care s-ar putea să le fi auzit despre oameni înghețați ca „o bucată de carne din congelator” și care trăiesc pentru a spune povestea, pur și simplu „nu este posibil și foarte probabil nu va fi niciodată”, a explicat Bryant.
Corpul uman – menținut în mod normal la 37 ° C – nu poate face față deloc unor schimbări mari de temperatură. De fapt, hipotermia începe să apară dacă temperatura corpului scade sub 35°C.
Deși corpul are modalitățile sale de a ne menține în viață la temperaturi foarte scăzute (prin încetinirea ratei metabolice), nu poate supraviețui înghețat – și totul se datorează gheții. Oamenii nu pot supraviețui având gheață în corp. Și, având în vedere că formarea gheții și înghețarea merg mână în mână, este un obstacol pentru supraviețuirea înghețării.
„Până când temperatura internă va ajunge sub 0°C, frigul în sine va fi ucis deja multe celule și organe, dar odată ce se formează gheața, practic, va fi letală pentru majoritatea celulelor și, prin urmare, pentru om”, a adăugat Bryant.
Din păcate pentru oricine dorește să creeze un bloc de gheață uman, corpul uman adult este 60% apă. Apa se găsește în celulele din tot corpul: creierul și inima sunt aproape trei sferturi de apă, plămânii sunt 83% apă și chiar și oasele noastre conțin H2O. La temperaturi extrem de scăzute, apa din aceste celule poate îngheța. Pe măsură ce apa îngheață, se extinde, ceea ce poate provoca ruperea celulelor. Letal atât pentru celulă, cât și pentru om.
Ne pare rău, fanilor True Detective, dar se pare că nimeni nu iese viu din grotescul „bloc de gheață uman”.