În adâncurile Pământului zace o planetă pierdută, Theia, dezvăluie un nou studiu
Sub titlul intrigant „Planeta pierdută Theia este ascunsă în interiorul Pământului, spune un nou studiu”, se dezvăluie o descoperire care ar putea schimba ceea ce știm despre istoria cosmică a Pământului. O echipă de pasionați exploratori ai tainelor geofizice a scos la lumină, din adâncurile Pământului, urmele unei planete antice ce a avut un destin comun cu al nostru, printr-o coliziune dramatică petrecută acum miliarde de ani. Această descoperire uimitoare ne invită să ne regândim poveștile despre originea Lunii și structura ascunsă a planetei noastre.
Misterul Theiei dezvăluit
Materialul neobișnuit descoperit în adâncurile Pământului, cunoscut sub numele de provincii cu viteză seismică redusă (LLVPs), a fost identificat pentru prima dată de geofizicieni în anii ’80. Situate sub Africa și Oceanul Pacific, aceste conglomerate de materiale sunt formate din elemente diferite și au dimensiuni de două ori mai mari decât Luna. Până de curând, originea și compoziția lor rămâneau un mister, scrie Newsweek.com.
Aceste mase sunt de fapt rămășițele unei planete antice care s-a ciocnit de Pământ în timpul aceluiași impact care a creat Luna. Descoperirile sunt descrise într-un studiu publicat în revista științifică Nature pe 1 noiembrie.
Impactul care a modelat Sistemul Solar
Conform unui studiu recent publicat în revista științifică Nature, aceste mase de materiale sunt de fapt rămășițele planetei Theia, care a colizionat cu Terra, eveniment ce a dus la formarea Lunii. Până acum, nu au fost găsite resturi ale acestei planete mai mici, ceea ce i-a nedumerit pe oamenii de știință timp de ani de zile. Totuși, aceste descoperiri recente sugerează că Theia ar fi putut fi absorbită de Terra, creând astfel structurile misterioase descoperite sub Africa și Oceanul Pacific.
Qian Yuan, cercetător asociat postdoctoral O.K. Earl și liderul cercetării, a avut revelația studierii acestui fenomen în 2019, după un seminar despre formarea planetelor condus de profesorul Mikhail Zolotov de la Arizona State University. „Imediat după ce Mikhail a menționat că nimeni nu știe unde se află acum impactorul, am avut un moment de ‘eureka’ și mi-am dat seama că impactorul bogat în fier s-ar fi putut transforma în masele de mantale”, a declarat Yuan.
Descoperirea LLVPs în anii ’80, prin măsurarea undelor seismice, a indicat o compoziție diferită în cea mai adâncă mantie a Pământului, undele seismice sugerând că cele două structuri descoperite erau foarte bogate în fier, ceea ce încetinește undele.
De-a lungul cercetării sale, Yuan a elaborat mai multe scenarii privind ce s-a întâmplat cu Theia și impactul său asupra Terrei. S-a determinat că această coliziune ar fi putut definitiv să conducă la formarea Lunii și a maselor misterioase. Mantaua Theiei ar fi putut fi, de asemenea, încorporată în mantaua Terrei, unde a cristalizat și, în cele din urmă, a format aceste mase.
„O consecință logică a ideii că LLVPs sunt rămășițele Theiei este că acestea sunt foarte antice”, a spus Paul Asimow, profesor de geologie și geochemie, care a lucrat și el la cercetare. „Are sens, prin urmare, să investigăm în continuare ce consecințe au avut pentru evoluția cea mai timpurie a Pământului, cum ar fi începutul subducției înainte ca condițiile să fie potrivite pentru tectonica plăcilor de stil modern, formarea primelor continente și originea celor mai vechi minerale terestre care au supraviețuit”, a adăugat Asimow.