27 feb. 2024 | 10:30

Impozitarea progresivă a românilor, din nou pe listă. Ce li se pregătește românilor, după campania electorală din 2024

ACTUALITATE
Impozitarea progresivă a românilor, din nou pe listă. Ce li se pregătește românilor, după campania electorală din 2024

Într-un context economic și politic în plină efervescență, cu ochii ațintiți asupra viitoarei campanii electorale din 2024, discuțiile despre sistemul de impozitare din România revin în prim-plan.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus în atenția publicului un subiect de mare interes: viitorul cotei unice de impozitare și posibila tranziție către un sistem de impozitare progresivă.

Un nod Cod Fiscal, noi taxe și impozite, în 2025?

Într-o intervenție recentă la Digi24, întrebat despre susținerea cotei unice după anul 2025, Marcel Boloș a răspuns: „E prematur de spus ce se va întâmpla”, subliniind astfel incertitudinea care planează asupra viitorului fiscal al românilor. Această declarație vine în contextul în care cele două partide principale din coaliția de guvernare au poziții diferite în privința sistemului de impozitare. Pe de o parte, PSD susține tranziția către o cotă progresivă, care ar presupune impozitarea diferită a veniturilor în funcție de mărimea acestora, în timp ce PNL consideră menținerea cotei unice ca fiind o „linie roșie” peste care nu sunt dispuși să treacă.

Ministrul a reliefat avantajele cotei unice, menționând că aceasta „are această neutralitate, dacă vreți ca și factor de impulsionare fiscal, de a impulsiona forța de muncă”. Cu toate acestea, perspectiva impozitării progresive nu este exclusă, întrucât ar putea reprezenta o metodă de a ajusta sarcina fiscală în funcție de capacitatea contribuabililor de a plăti.

Problema deficitului bugetar din România, subiect la Uniunea Europeană

În plus, Marcel Boloș a subliniat că Uniunea Europeană permite României o perioadă de 7 ani pentru ajustarea deficitului bugetar, evitând astfel necesitatea unor tăieri drastice de cheltuieli care ar putea afecta serviciile publice majore. „Dacă s-ar întâmpla peste noapte ar trebui să tăiem cheltuieli din buget de 51 de miliarde de lei”, a explicat ministrul, evidențiind riscurile unei ajustări bruște.

Această perioadă de grație este văzută ca o oportunitate pentru România de a implementa reforme consistente, precum cele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care include reforme în domeniile pensiilor și salarizării unice. Astfel, se intenționează definirea unei traiectorii bugetare realiste și sustenabile, care să permită țării să beneficieze de investiții necesare pentru dezvoltare, fără a pune presiune excesivă pe bugetul statului sau pe buzunarele cetățenilor.

Dezbaterile pe tema impozitării progresive versus cota unică se anunță a fi un subiect fierbinte pe agenda politică românească, în special în contextul campaniei electorale din 2024. Cu toate acestea, deciziile care se vor lua în această privință vor trebui să echilibreze nevoia de echitate fiscală cu cea de stimulare a economiei și de menținere a unui nivel sustenabil al cheltuielilor publice, având în vedere și recomandările și cerințele la nivel european

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele