19 sept. 2024 | 10:00

Homeschooling și legislația în România: Este legală „școala acasă”?

ACTUALITATE
Homeschooling și legislația în România: Este legală „școala acasă”?

Homeschooling-ul, cunoscut și sub denumirea de „școala acasă”, reprezintă o formă alternativă de educație în care copiii sunt instruiți de către părinți sau tutori profesioniști, în loc să urmeze cursurile unei școli tradiționale. Deși acest concept devine din ce în ce mai popular la nivel global, în România, cadrul legal actual nu permite funcționarea acestui sistem. Conform legii învățământului din România, homeschooling-ul nu are o bază legală solidă, iar părinții care aleg această formă de educație pentru copiii lor se expun unor riscuri legale serioase.

Homeschooling și legislația în România

Conform Legii învățământului preuniversitar 198/2023, sistemul educațional din România include doar instituțiile de învățământ acreditate sau autorizate, fie ele de stat, particulare sau confesionale. De asemenea, legea prevede existența unor unități de învățământ ce urmează un curriculum străin, însă acestea trebuie să fie înregistrate într-un registru special. Orice entitate care pretinde că oferă servicii educaționale echivalente învățământului obligatoriu, dar care nu se încadrează în aceste categorii, este considerată a funcționa în afara legii, scrie Legal Badger.

Articolul 13 din aceeași lege definește învățământul obligatoriu în România ca fiind format din nivelurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor au obligația de a se asigura că aceștia participă la cursuri pe întreaga durată a învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei obligații constituie o contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în conformitate cu art. 148, alin. (1), lit. a) din Legea 198/2023. Mai mult, articolul 380 din Codul Penal prevede că retragerea nejustificată a unui copil de la școală poate duce la o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau la o amendă.

Aceste reglementări legislative au fost aplicate într-un caz notabil din România, unde doi părinți au fost condamnați definitiv pentru că și-au retras copiii din sistemul de învățământ tradițional pentru a-i educa acasă. Curtea de Apel Oradea a confirmat legalitatea condamnării, argumentând că această decizie încalcă atât Legea învățământului, cât și Codul Penal.

De ce homeschooling-ul nu este acceptat în România

În România, normele juridice pun în aplicare dreptul constituțional la învățătură prevăzut în art. 32 din Constituție, care stipulează că „dreptul la învățătură este asigurat prin învățământul general obligatoriu”. Astfel, sistemul legislativ nu oferă o bază legală pentru desfășurarea activităților educaționale în forma cunoscută sub denumirea de homeschooling.

Principalul argument împotriva homeschooling-ului în România este necesitatea de a asigura un standard minim de educație pentru toți copiii, standard care se consideră a fi cel mai bine îndeplinit prin participarea la sistemul de învățământ tradițional. De asemenea, autoritățile urmăresc prevenirea cazurilor în care copiii ar putea fi privați de dreptul lor la educație în mediul familial, în special în situațiile în care părinții nu au resursele sau competențele necesare pentru a asigura un nivel de instruire adecvat.

Totodată, legislația actuală reflectă preocupările legate de socializarea și dezvoltarea competențelor interpersonale ale copiilor. Educația în școli oferă, în afara programului academic, oportunități pentru copii de a interacționa cu colegii lor, de a-și dezvolta abilități sociale și de a se implica în activități extracurriculare.

Deși homeschooling-ul reprezintă o alternativă educațională valoroasă în multe țări, în România, el rămâne o practică blocată de legislația actuală. Pentru părinții care doresc să adopte această formă de educație, situația legală este una restrictivă și implică riscuri majore, inclusiv amenzi și posibile condamnări penale.