20 feb. 2024 | 13:17

Fenomenul bizar care se întâmplă la Cernobîl, la aproape 38 de ani de la catastrofă. Animalele de aici nu seamănă cu nimic din ce știi

ACTUALITATE
Fenomenul bizar care se întâmplă la Cernobîl, la aproape 38 de ani de la catastrofă. Animalele de aici nu seamănă cu nimic din ce știi

În data de 26 aprilie 1986, un test la reactorul RBMK cu numărul patru, de la centrala nucleară din Cernobîl, din Ucraina, a dus la supraîncălzirea reactorului și a inițiat o serie de explozii catastrofale, care au condus la cel mai grav dezastru nuclear din lume.

Militarii sovietici au instituit rapid o Zonă de Excludere în Cernobîl, în jurul centralei, adică un perimetru în care accesul publicului era interzis din cauza contaminării, și care rămâne în mare parte pustiu și astăzi, fiind un refugiu pentru fauna sălbatică, de la câini vagabonzi la cai sălbatici.

Animalele cu „puteri supranaturale” de la Cernobîl

Cercetătorii spun că mai multe animale au început să prezinte diferențe față de celelalte zone, iar unele manifestă ceea ce ar putea fi descris ca „puteri supranaturale”.

Radiația de fond este de până la 100 de ori mai mare decât în ​​orașul necontaminat din apropiere, Kiev, dar oamenii de știință încă dezbat cât de mult a avut radiația efect, de fapt, comparativ cu alți factori precum absența ființelor umane.

Pentru oameni, Zona este sigură pentru a fi străbătută și este chiar vizitată de turiști.

Turiștii sunt, totuși, avertizați că unele zone încă adăpostesc cantități periculoase de radiații și li se spune să nu mănânce pește sau ciuperci de aici.

După accident, centrala a rămas deschisă, iar celelalte reactoare au produs energie electrică până în anul 2000.

Vezi și: De ce poți locui în Hiroshima și Nagasaki, dar nu ai nicio șansă în Cernobîl

Broaștele negre ale Cernobîlului

Broaștele din jurul centralei nucleare în ruină au devenit mai închise la culoare, un răspuns, cred cercetătorii, la locurile fierbinți de radiații din Zonă.

Cercetătorii cred că perioada de evoluție rapidă ar fi putut avea loc imediat după accidentul în sine, când nivelurile de radiații erau cele mai mari, a scris echipa condusă de Pablo Burracco.

Vezi și: Centrala de la Cernobîl a fost ocupată de ruși. Ce se întâmplă aici, detalii de ultimă oră

Bacterii superputernice

Bacteriile găsite pe aripile rândunicii în Cernobîl s-au dovedit a fi mai rezistente la efectele radiațiilor gamma.

Atunci când au fost expuse la doze de radiații, bacteriile de la Cernobîl au fost capabile să se reproducă și să prospere, în comparație cu bacteriile de oriunde altundeva.

Lupii rezistenți la cancer

Lupii mutanți care umblă prin pustiul Cernobîlului au dezvoltat ceea ce s-ar putea descrie ca fiind o superputere și ar putea salva vieți umane.

Cercetătorii au descoperit că animalele din Zona de Evacuare Cernobîl (CEZ) au sisteme imunitare genetic modificate care arată o rezistență sporită la cancer.

Vezi și: „Casetele pierdute” de la Cernobîl dezvăluie impactul devastator al celui mai grav dezastru nuclear: când vei putea vedea documentarul

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele