„Desființez Steaua si Dinamo”. Eșecul Romaniei din meciul cu Danemarca l-a înfuriat la culme pe Nicolae Ceaușescu
Steaua şi Dinamo, cele mai galonate echipe din fotbalul românesc, au fost la un pas de a fi desfiinţate de fostul dictator Nicolae Ceaușescu. Acesta a fost atât de furios după eșecul României din preliminariile pentru Campionatul Mondial 1990, încât a vrut să ia o decizie care ar fi aruncat în aer fotbalul din estul Europei.
Cum au scăpat cele două echipe de desființare
Marele rivale din fotbalul românesc, Steaua și Dinamo, au fost aproape de desființare în 1989, după ce naționala României era învinsă de Danemarca, 3-0, în preliminariile Mondialului din 1990. ”Tricolorii” au fost în grupă cu Bulgaria, Grecia și Danemarca. Campania a marcat începutul ”Generației de Aur”.
Extrem de furios, Nicolae Ceaușescu a ameninţat cu desfiinţarea celor două cluburi care dădeau cei mai mulți jucători la prima selecționată, în cazul unei înfrângeri în returul cu danezii. Soția sa, Elena Ceaușescu, l-a susținut în demersul său. Cele două cluburi au avut noroc pentru că România s-a impus, pe 15 noiembrie 1989, cu 3-1 şi s-a calificat la Coppa del Mondo.
„Ne-au spus ca avem ordin să câștigăm împotriva capitalismului. Ni s-a spus clar!
A venit Valentin Ceaușescu la Lăcătuș și i-a spus: ‘Vezi că, dacă nu câștigați meciul ăsta și nu vă calificați la Mondialul din Italia, vă desființez! Amândouă echipele”, declara Bogdan Stelea cu ceva timp în urmă.
Ce a spus Nicolae Ceaușescu în ședința Comitetului PCR
În urmă cu mai mult timp, revista Sport Magazin a publicat un fragment din stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al PCR din 12 octombrie 1989, referitoare la înfrângerea naționalei din Danemarca.
Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al Guvernului de sport.
Constantin Dăscălescu: Pur şi simplu lipsă de organizare.
Elena Ceauşescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al Guvernului. Au jucat foarte prost.
Nicolae Ceauşescu: Are şi Guvernul o răspundere. Guvernul răspunde şi de sport, şi de cultură. Aşa este legea! Trebuie să mergem şi să mâncăm „bătaie” cu 3-0?
Elena Ceauşescu: În orice caz, ne-au făcut de râs.
Nicolae Ceauşescu: I-am spus şi lui Emil Bobu că, dacă aici nu câştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Ministerul de Interne – le-am spus şi eu la telefon -, armata este şi ea aici?. Au avut şi ei jucători…
Silviu Curticeanu: Tovarăşul ministru Vasile Milea nu este prezent la şedinţă, fiind la Buzău, la alegeri.
Nicolae Ceauşescu: O să audă. Repet, desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câştigă.
Elena Ceauşescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la Universitatea, iar restul, toţi, de la Dinamo.
Nicolae Ceauşescu: Internele i-au învăţat aşa? Acasă să marcheze câte 10 goluri într-un meci , pe arbitri – dacă ei nu cîştigă – le spun că îi arestează! I-am spus lui Tudor Postelnicu, dacă un arbitru mai face aşa, nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizare şi, în ultimă instanţă, a dus de râpă sportul.
România și-a luat revanșa
România, antrenată de Emeric Ienei, a învins Danemarca în returul de la București cu scorul de 3-1. Golurile au fost marcate de Gabi Balint (25, 61) și Ioan Ovidiu Sabău (38). Pentru Danemarca a punctat Flemming Povlsen.
Jucătorii care au jucat pentru România în eșecul cu Danemarca: Silviu Lung, Ştefan Iovan, Mircea Rednic, Ioan Andone, Michael Klein, Ioan Ovidiu Sabău, Dănuţ Lupu, Gheorghe Popescu, Iosif Rotariu, Dorin Mateuţ, Rodion Cămătaru şi Gheorghe Hagi.
- Partida retur dintre România și Danemarca a fost ultima văzută de fostul dictator, care avea să fie executat pe 25 decembrue 1989.
- În anul 1989, în mai, Steaua a jucat finala Cupei Campionilor Europeni cu AC Milan. Italienii s-au impus cu 4-0, prin dublele lui Ruud Gulit și Marco van Basten.