30 mai 2024 | 12:30

Descoperirea unui profesor este uluitoare: A găsit un tablou furat în urmă cu 41 de ani

ACTUALITATE
Descoperirea unui profesor este uluitoare: A găsit un tablou furat în urmă cu 41 de ani

Mario de Luise, un profesor de literatură de 32 de ani din Salerno, a devenit protagonistul unei povești remarcabile în timpul unei excursii școlare la Galleria Nazionale delle Marche din Urbino.

Profesorul, cunoscut pentru pasiunea sa pentru artă, a reușit să identifice un tablou furat în urmă cu 41 de ani, care era expus într-o galerie de artă și considerat doar o copie.

Descoperirea surprinzătoare a unui profesor de literatură

Mario, care predă la o școală din Amalfi, a observat tabloul în timp ce vizita galeria cu elevii săi.

„Eram în prestigioasa Galleria Nazionale delle Marche când, deodată, m-am trezit în fața tabloului. Era la intrare, pe un perete din dreapta. Mi-a atras imediat atenția. Primul detaliu care m-a frapat a fost Sfântul Ioan”, a povestit profesorul pentru Corriere della Sera.

După ce a observat tabloul, Mario a citit informațiile afișate despre acesta, care indicau generic că era o copie a lui Barocci, dar fără a menționa autorul copiei. Mario și-a amintit că văzuse acel tablou într-o monografie scrisă de fostul său profesor de artă, Mario Alberto Pavone, în 1983, chiar în anul în care tabloul a fost furat.

Ajuns acasă, Mario a consultat textul lui Pavone și a verificat baza de date a carabinierilor, confirmând astfel autenticitatea tabloului.

„Mi-am dat seama că aveam dreptate. Am consultat baza de date a carabinierilor și, într-adevăr, tabloul lui Solimena fusese furat. În acel moment, am trimis un e-mail la muzeu și la carabinieri”, a explicat Mario.

Reacția galeriei și bucuria profesorului

În urma mesajului trimis de Mario, specialiștii au confirmat autenticitatea tabloului în decurs de doar câteva săptămâni.

„Este o mare emoție pentru mine. Să știu apoi că poliția a reușit într-un timp foarte scurt, nici măcar o lună, să confirme autenticitatea tabloului, mă umple de bucurie”, a spus profesorul.

Mario de Luise, deși predă literatura, este pasionat de istoria artei, o pasiune moștenită de la bunicul său, care avea o galerie de artă în Salerno. Profesorul consideră că arta este un limbaj esențial pentru italieni și este trist că această materie este adesea banalizată în prezent.

„Din păcate, în Italia suntem predispuși la o banalizare a artei. Totuși, arta este un limbaj pentru noi, italienii, exact ca și limba. De fapt, este mai eficientă decât cuvintele. Nu este o coincidență faptul că articolul 9 din Constituția noastră, atunci când vorbește despre patrimoniu, se adresează de fapt națiunii. Ar trebui să putem „vorbi” cu toții această limbă și, în schimb, ea nu este deloc protejată”, a concluzionat Mario.