21 nov. 2024 | 23:50

Descoperirea care putea scrie istoria, dar s-a dovedit doar o grămadă de pietre. Misterul avionului Ameliei Earhart continuă

ACTUALITATE
Descoperirea care putea scrie istoria, dar s-a dovedit doar o grămadă de pietre. Misterul avionului Ameliei Earhart continuă
Amelia Earhart.

Dispariția Ameliei Earhart, pioniera aviației, este unul dintre cele mai captivante mistere din istorie. La peste 87 de ani de la ultima sa misiune, exploratori din întreaga lume continuă să caute indicii despre soarta sa. Recent, o imagine sonar a stârnit entuziasm global, sugerând că ar putea fi vorba despre epava avionului său, Lockheed 10-E Electra. Totuși, adevărul s-a dovedit mult mai dezamăgitor.

O speranță spulberată de o formațiune naturală

În ianuarie, o echipă a companiei Deep Sea Vision a identificat o anomalie în formă de avion la aproximativ 161 de kilometri de Insula Howland, destinația finală a Ameliei Earhart. La o adâncime de peste 4.800 de metri, imaginea captată părea să aducă răspunsuri mult așteptate. Însă, pe 1 noiembrie, după o analiză amănunțită, echipa a confirmat că obiectul nu era altceva decât o formațiune naturală de pietre, scrie CNN.

„E ca și cum natura a vrut să ne păcălească”, a declarat Tony Romeo, CEO al Deep Sea Vision. „A fost dezamăgitor să descoperim că nu era un avion sau măcar un obiect creat de om.” În ciuda acestui eșec, echipa nu și-a pierdut speranța. După momentul de introspecție, s-au întors la muncă, explorând alte zone de ocean.

Deși descoperirea s-a dovedit a fi un impas, Romeo consideră că tehnologia din ce în ce mai avansată va aduce într-o zi răspunsurile căutate. „Nu e ușor, dar fiecare pas înainte ne aduce mai aproape de adevăr”, a spus el.

Vezi și: Amelia Earhart, pilotul care a dispărut misterios de pe radar pentru totdeauna

Căutarea continuă, dar obstacolele rămân

Deep Sea Vision nu este singura organizație implicată în căutare. Alte companii, precum Nauticos, își concentrează eforturile în zone considerate „de mare probabilitate” pe baza datelor radio din 1937, când Earhart și navigatorul său, Fred Noonan, au dispărut. Totuși, complexitatea operațiunilor subacvatice rămâne o provocare majoră.

David Jourdan, cofondator al Nauticos, a explicat dificultatea acestei misiuni: „Găsirea unui obiect pe fundul oceanului este ca și cum ai căuta un lentil de contact pe un teren de fotbal, în întuneric, folosind o lanternă de buzunar.” Cu toate acestea, el este optimist că echipamentele moderne vor spori șansele de succes.

Pe lângă provocările tehnice, există și o dimensiune emoțională a căutării. Povestea Ameliei Earhart inspiră atât exploratorii, cât și publicul larg. Ea a fost un simbol al curajului și al inovației, iar găsirea avionului său ar însemna încheierea unuia dintre cele mai mari mistere din istorie.

Sonar formatiune pietre

O comparație între imaginile sonar capturate de Deep Sea Vision în ianuarie (stânga) și noiembrie (dreapta) arată de ce căutarea avionului dispărut al Ameliei Earhart continuă. (Foto: Deep Sea Vision/PR Newswire)

O enigmă care nu-și pierde strălucirea

Teoriile conspirației despre dispariția Ameliei Earhart abundă, însă cea mai acceptată explicație rămâne aceea că avionul său s-a prăbușit în Pacific după ce a rămas fără combustibil. De-a lungul anilor, au existat numeroase ipoteze și indicii false, dar niciun răspuns clar.

Pentru Dorothy Cochrane, curator la Muzeul Național al Aerului și Spațiului din Washington, descoperirea avionului ar aduce în sfârșit liniște. „Este una dintre cele mai mari enigme ale secolului XX, iar acum continuă să fascineze în secolul XXI. Amelia Earhart a fost o figură urmărită cu pasiune în întreaga lume și nimeni nu a reușit să-i egaleze aura.”

În timp ce expedițiile se succed, misterul continuă să captiveze imaginația publicului. Romeo, optimist în ciuda eșecurilor, a încheiat cu un mesaj de speranță: „Amelia este acolo, undeva. Avionul său nu a dispărut pur și simplu. Vom găsi răspunsurile, mai devreme sau mai târziu.”