12 ian. 2024 | 15:45

Descoperire fascinantă în știință: Ce legătură are electricitatea cu plantele, cum rezolvă problema foametei

ACTUALITATE
Descoperire fascinantă în știință: Ce legătură are electricitatea cu plantele, cum rezolvă problema foametei

La fel ca și celulele nervoase umane, plantele sunt vii, cu semnale electrice. Deși de obicei nu le putem vedea sau simți, aceste impulsuri de activitate electrică trec prin țesuturile plantelor, declanșând mișcări bruște sau avertizând asupra rănilor nou provocate.

Plantele și energia electrică

Acum, cercetătorii s-au folosit de acest circuit pentru a stimula creșterea plantelor, constatând că interacțiunea răsadurilor de orz cu electricitate ajută lăstarii noi să crească mai repede.

Ceea ce pare a fi un pic de distracție ar putea, fi de fapt, o adevărată binefacere pentru aprovizionarea cu alimente într-un moment în care securitatea alimentară este din ce în ce mai îngrijorătoare, pe fondul conflictelor și al schimbărilor climatice.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, între 691 și 783 de milioane de oameni s-au confruntat cu foametea în 2022, reprezentând o creștere de 122 de milioane de oameni față de 2019.

Cercetătorii au experimentat înainte cu electricitatea pentru a încerca să sporească randamentul culturilor, supunând orzul, răsadul de mazăre și Arabidopsis thaliana, o plantă din familia muștarului, la câmpuri electrice ridicate.

Vezi și: Agricultura SF: Cercetătorii au dezvoltat „solul electronic”. Cum funcționează, la ce ajută

Hrana asigurată

Pentru a reduce nevoile de energie ale unor astfel de instrumente, echipa suedeză din spatele acestui nou studiu a dezvoltat, în schimb, un sistem hidroponic de putere redusă care a aplicat o tensiune mică, dar constantă, răsadurilor de orz (Hordeum vulgare cv. „KWS Irina”) timp de cinci zile.

Instalațiile hidroponice schimbă solul cu apă, cresc pe tot parcursul anului și folosesc mai puțin îngrășământ decât alte metode de agricultură, deoarece nutrienții și apa pot fi reciclate prin sistem. Folosit adesea pentru a cultiva legume cu frunze verzi în locuri la fel de aride precum Antarctica, o altă parte a atractivității hidroponiei este modul în care sistemele pot fi stivuite pentru a crea grădini verticale care economisesc spațiu.

În timp ce agricultura hidroponică are în mod clar o mulțime de avantaje, este doar o soluție posibilă pentru îmbunătățirea securității alimentare, care se întâmplă să fie deosebit de potrivită pentru „zonele cu puțin teren arabil și cu condiții de mediu dure”, spune cercetătorul în bioelectronică și autorul studiului Eleni Stavrinidou de la Universitatea Linköping.

Vezi și: Dorm plantele, ca oamenii? Ce răspuns au oamenii de știință