27 mart. 2024 | 21:33

De ce unii oameni au nasul mare? La ce concluzie au ajuns oamenii de știință

ACTUALITATE
De ce unii oameni au nasul mare? La ce concluzie au ajuns oamenii de știință

Trăsăturile faciale unice ale fiecărei persoane s-ar putea datora, parțial, dietei mamei lor din timpul sarcinii. Un studiu recent a descoperit că dietele bogate în proteine sunt asociate cu nasuri și maxilare mai late.

Cercetările științifice sugerează că nutriția maternă în timpul sarcinii poate influența direct forma feței unui copil. Consumul mare de proteine ​​poate activa anumite gene, contribuind la „reglarea fină” a aspectului facial, cum ar fi lungimea nasului, lățimea nărilor, forma obrajilor și proeminența maxilarului.

Gene, nutriție și o față unică

În timp ce aspectul de bază al feței umane este determinat de genele părinților, frații arată adesea destul de diferit. Acest lucru se observă inclusiv în cazul gemenilor „identici” care nu sunt niciodată perfect identici.

Motivele acestor diferențe subtile au nedumerit mult timp oamenii de știință. Studiul recent sugerează că dieta mamei joacă un rol parțial în aspectul fizic al urmașilor ei.

Vezi și: Viața omului cu cel mai mare nas din lume: de la artist de circ, la exponat de muzeu de ceară

Legătura dintre dietă și formă facială

Cercetătorii au descoperit o corelație între nivelurile de proteine ​​din dieta maternă și forma cranio-facială a embrionilor. Experimentele pe șoareci și pești gravide, cu diete diferite, au scos în evidență modificări ale semnalizării genetice în uterul lor. Acest lucru a determinat caracteristici faciale specifice pentru bebeluși.

De exemplu, dietele bogate în proteine ​​au determinat trăsături faciale mai mari, cu fălci mai pronunțate și cartilaj nazal mai gros. În schimb, hrănirea mamelor cu alimente cu conținut scăzut de proteine ​​a dus la fețe mai subțiri și la trăsături faciale mai ascuțite.

Vezi și: Ce spune despre tine nasul tău: rudele îndepărtate și supraviețuirea determină mărimea acestuia, spun oamenii de știință

O posibilă explicație evoluționistă

Cercetătorii propun că acest fenomen poate oferi anumitor animale un avantaj bazat pe mediul în care se nasc. La anumite tipuri de pești, bebelușii sunt mai predispuși să aibă nasuri mai lungi și mai subțiri dacă mamele lor consumă o dietă cu conținut scăzut de nutrienți. Acest lucru le oferă tinerilor un avantaj atunci când caută hrană în zone cu disponibilitate alimentară redusă.

Vezi și: De ce să nu-ți mai smulgi părul din nas. Explicația clară a specialiștilor

Înțelegerea dezvoltării umane

Aceste descoperiri ar putea oferi o nouă înțelegere a modului în care nutriția și mediul pot influența dezvoltarea facială la oameni. Astfel de studii evidențiază interconexiunile complexe dintre gene, nutriția maternă și dezvoltarea fătului. Fără îndoială, contribuie la progresul nostru în cunoașterea fascinantei evoluții umane.