25 mart. 2024 | 13:16

Cu ce sumă maximă în numerar ai voie să pleci din țară, conform legii: Ce pățești dacă ieși sau intri cu mai mulți bani, fără să-i declari

ACTUALITATE
Cu ce sumă maximă în numerar ai voie să pleci din țară, conform legii: Ce pățești dacă ieși sau intri cu mai mulți bani, fără să-i declari

Când te afli în pragul unei călătorii în afara teritoriului României sau când te întorci în țară, este esențial să cunoști reglementările privind suma de bani pe care o poți trece granița, altfel riști să ai probleme, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Mai exact, legea prevede anumite restricții în ceea ce privește sumele de numerar pe care le poți transporta asupra ta atunci când treci vama, iar nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni serioase, inclusiv amenzi considerabile și confiscarea temporară a banilor, lucru pe care, evident, nu-l dorește nimeni, așa că este bine să fii mereu informat.

Aceste informații sunt esențiale în condițiile în care Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, iar mulți români se pregătesc să meargă în excursii. În plus, să nu uităm de noile reglementări pe baza intrării României în spațiul Schengen aerian. Mai multe detalii poți afla de aici.

Câți bani trebuie să ai asupra ta atunci când treci granița, indiferent că vii sau pleci din România

Potrivit legislației actuale din România, atunci când ieși din țară, în afara Uniunii Europene, și suma de bani asupra ta depășește 10.000 de euro, te expui riscului major de a fi sancționat cu o amendă substanțială.

Guvernul a decis să mărească limita maximă a amenzii la 50.000 de lei, însă valoarea acesteia nu poate depăși mai mult de 60% din suma de numerar nedeclarată, iar acest lucru este esențial de ținut minte.

Transportul unei sume de 10.000 de euro sau mai mult decât atât implică obligația de a declara această sumă autorităților vamale ale statului membru din care intri sau ieși din Uniunea Europeană, așa cum menționam, de asemenea, într-un articol anterior.

Este necesar să pui la dispoziția acestor autorități suma de bani pentru a fi verificată (numărată), iar nedeclararea în scris a acestei sume constituie o contravenție care se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 și 8.000 de lei.

Cu ce sumă maximă în numerar ai voie să pleci din țară, conform legii: Ce pățești dacă ieși sau intri cu mai mulți bani, fără să-i declari

Ce altceva ar trebui să mai știi ca să te ții la adăpost de amenzi

Ba mai mult decât atât, conform prevederilor legale, dacă transportul de numerar în valoare de 10.000 de euro sau mai mult intră sau iese din Uniunea Europeană, autoritățile statului membru respectiv pot solicita expeditorului sau destinatarului să furnizeze o declarație de informare în termen de 30 de zile.

Este important de menționat că, în cazul în care există suspiciuni că suma de bani transportată este legată de o activitate infracțională, autoritățile au dreptul de a dispune confiscarea temporară a acesteia, în urma unei decizii administrative. În funcție de rezultatul anchetei, suma ar putea să nu-ți revină, totuși.

Banii pot fi reținuți minim 30 de zile

Perioada de reținere a banilor este limitată la maximum 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire până la 90 de zile, în funcție de circumstanțele specifice ale cazului și dacă totul se soluționează în favoarea ta.

În concluzie, respectarea legislației privind transportul de numerar la vamă este esențială pentru evitarea sancțiunilor și a eventualelor probleme legale.

Asigură-te că, atunci când ieși din țară, ești informat cu privire la reglementările în vigoare înainte de a călători și respectă întotdeauna cerințele autorităților pentru a evita neplăcerile și inconveniențele. Sau, cu alte cuvinte, „paza bună trece primejdia rea”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele