Odată cu creșterea popularității călătoriilor cu mașina în străinătate, românii se confruntă cu reguli și restricții la frontieră și este important să știi cu ce poți trece vama în 2024, ca să nu riști să rămâi fără acele produse. Cei mai mulți oameni cumpără în mod obișnuit tutun, țigări și alcool, acestea fiind căutate pentru prețurile mai avantajoase sau pentru faptul că nu sunt disponibile în țară.
Cantitatea exactă pe care o poți transporta depinde de regulile specifice ale fiecărei țări din Uniunea Europeană.
Vezi și: Secretul de la bufetul suedez din hotelurile all-inclusive. Sigur nu știai acest detaliu
În general, autoritățile permit doar cantități pentru consum personal. Dacă există suspiciuni că produsele cumpărate de tine sunt destinate comercializării, va trebui să dovedești contrariul sau riști confiscarea acestora.
Alcoolul are și el restricții specifice. De exemplu, poți căra până la 10 litri de băuturi spirtoase precum whiskey sau gin, 20 de litri de vin alcoolizat, 90 de litri de vin sau 110 litri de bere, dar aceste valori pot varia în funcție de țară.
În ceea ce privește tutunul, fiecare stat UE poate stabili propriile valori orientative. Astfel, poți transporta până la 800 de țigarete sau 1 kilogram de tutun, iar depășirea acestor limite poate atrage amenzi sau confiscarea produselor.
Când vine vorba de călătoriile din afara UE, regulile se schimbă. De exemplu, din țări non-UE puteți aduce cu tine până la 4 litri de vin, 16 litri de bere sau 1 litru de băuturi spirtoase puternice, precum și alte categorii de alcool. Limita pentru tutun este de 200 de țigarete sau echivalentul în alte produse din tutun.
Este esențial să fii conștient de aceste reguli pentru a evita problemele la frontieră.
Ai voie să transporți:
Taxele, precum TVA-ul și accizele, aplicabile la intrarea în Uniunea Europeană dintr-o țară din afara UE sunt de obicei plătite în țara în care se consumă alcoolul și tutunul.
În cazul în care faci achiziții în UE în calitate de persoană fizică, trebuie să plătești TVA-ul o singură dată. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să mai achiți taxe suplimentare în alte țări din UE.
Atunci când cumperi online produse din tutun sau băuturi alcoolice, prețul va include accizele.
Responsabilitatea plății accizelor în țara de destinație din Uniunea Europeană revine comerciantului. Cu toate acestea, în situația în care vânzătorul nu a achitat accizele, produsele ar putea fi confiscate de către vameși sau vi se poate solicita să achiți accizele respective. Verifică în prealabil dacă accizele au fost plătite sau nu pentru produsele achiziționate online.