19 sept. 2024 | 09:30

Complet gratuit pentru toți românii până în 26 de ani, elevi și studenți. Toți ceilalți plătesc pentru asigurarea de sănătate

ACTUALITATE
Complet gratuit pentru toți românii până în 26 de ani, elevi și studenți. Toți ceilalți plătesc pentru asigurarea de sănătate

Tinerii din România, până la vârsta de 26 de ani, beneficiază de asigurare de sănătate gratuită, atâta timp cât sunt elevi, studenți sau ucenici și nu realizează venituri din muncă. Conform legislației în vigoare, aceștia nu trebuie să achite contribuția de asigurări de sănătate, fiind astfel protejați în cadrul sistemului public de sănătate.

Cum verifici calitatea de asigurat

Pentru a te asigura că ești înregistrat ca asigurat, procesul este foarte simplu. Ai la dispoziție o platformă online, accesibilă pe site-ul CAS Hunedoara, unde poți verifica dacă ești asigurat, dacă ai cardul național de sănătate emis și dacă ești înscris la medicul de familie.

Trebuie doar să introduci CNP-ul și codul antispam pe care îl generează aplicația. După completare, vei primi un mesaj care confirmă sau infirmă statutul tău de asigurat.

Ce faci în cazul unor neconcordanțe

Dacă aplicația îți indică faptul că nu ești asigurat, iar tu știi că ar trebui să beneficiezi de această protecție, este important să iei măsuri. Tot ce trebuie să faci este să trimiți următoarele documente la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, fie personal, fie prin e-mail:

  • O copie a actului de identitate;
  • Un document care să ateste calitatea ta de elev sau student, avizat de instituția de învățământ la care ești înscris.

Emiterea cardului de sănătate după 18 ani

Elevii și studenții care împlinesc 18 ani vor primi automat, prin poștă, cardul național de sănătate. Acesta se emite din oficiu și este trimis la adresa de domiciliu, fără să fie necesare demersuri suplimentare din partea beneficiarilor. Deși nu există un termen legal pentru emiterea acestui card, cei care nu l-au primit încă pot beneficia de servicii medicale, pe baza verificării statutului de asigurat în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate.

Directorul general al CJAS Hunedoara, Adrian Nicolae David, a subliniat că toți cei care nu au primit încă acest card nu trebuie să se îngrijoreze, deoarece furnizorii de servicii medicale pot verifica calitatea de asigurat în mod direct, prin platforma oficială.

Cei care nu sunt studenți sau elevi trebuie să plătească

Dacă nu ești student, elev sau ucenic, iar vârsta ta depășește 26 de ani, va trebui să contribui la asigurările de sănătate pentru a beneficia de servicii medicale. Acest lucru este important de reținut, deoarece neplata contribuției poate duce la lipsa accesului la servicii medicale esențiale, de la consultații până la intervenții medicale.

Prin urmare, dacă ești tânăr și îndeplinești condițiile legale, poți beneficia gratuit de asigurarea de sănătate, un drept esențial în asigurarea accesului la îngrijiri medicale de calitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele