Cât te costă asigurarea de sănătate la CASS în 2022, dacă nu ești angajat și n-ai venituri declarate

Cât te costă asigurarea de sănătate la CASS în 2022, dacă nu ești angajat și n-ai venituri declarate

Bune sau rele, serviciile de sănătate din România sunt gratuite. În teorie. În practică, trebuie să dai bani în fiecare lună la CASS. În mod automat, banii îți pleacă din salariu către Casa de Asigurări de Sănătate.

Însă, dacă nu ești salariat, sarcina viramentului îți revine ție.

Astfel, anul acesta, pe lângă toate scumpirile la curent, gaze și așa mai departe, se scumpește și asigurarea de sănătate. Oamenii fără venituri fiscalizate, care vor dori să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor plăti 1.530 de lei ca să fie asiguraţi tot anul. Asta înseamnă cu 150 de lei mai mult decât anul trecut.

Serviciile de sănătate costă mai mult

Creşterea sumei pe care o vor plăti la Fisc se datorează majorării salariului minim valabil în anul 2022.

Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie a crescut la 2.550 de lei, de la 2.300 de lei cât era în 2021, potrivit HG nr. 1.071 din 2021, publicată în Monitorul Oficial în 5 octombrie 2021.

Așadar, majorarea salariului minim în 2022 înseamnă scumpirea asigurării sociale de sănătate pentru oamenii fără venituri cu 150 de lei faţă de nivelul anului 2021.

Asigurarea socială la sănătate a oamenilor fără venituri fiscalizate în anul 2022, care nu sunt exceptaţi de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate (CASS), va costa 1.530 de lei, este opţională şi va fi valabilă 12 luni de la data la care se asigură.

Suma de 1.530 de lei, pe care o vei avea de plătit rezultă din înmulţirea valorii salariului minim brut valabil în anul 2022 (adică 2.550 de lei) cu şase luni şi cu 10% (cota de contribuţie de asigurări sociale la sănătate).

La nivel global, România se numără printre țările care oferă un serviciu de sănătate gratuit tuturor cetățenilor săi, cu condiția să fie asigurați prin intermediul CASS. În mod implicit, ca salariați, suntem cu toții abonați la acest serviciu, dar în cazul în care nu mai lucrezi sau nu mai ai venituri declarate la stat, plățile către Casa de Asigurări de Sănătate cad în sarcina ta și, mai mult decât atât, cresc pe an ce trece.

Citește și: