Cea mai veche brânză din lume: Unde a fost descoperită, cum de a rezistat atâtea sute de ani
Se pare că brânza era la fel de populară în lumea antică precum este și în prezent, iar apoi, la fel ca acum, producția sa necesita răbdare și timp pentru a se matura în ceva gustos.
Cu toate acestea, arheologii au descoperit diverse tipuri de brânzeturi care împing limitele a ceea ce am putea considera a fi brânzeturi „maturate”, fiind conservate timp de secole în diverse locuri din lume.
Deși s-ar putea să nu dorești să mănânci aceste exemplare antice, totuși se pune o întrebare importantă: care este cea mai veche brânză descoperită vreodată?
Răspunsul depinde de cum definești „brânza”. Iată două exemple pentru a ilustra acest lucru.
Globul de brânză din Egiptul Antic
În august 2018, arheologii au identificat o substanță care s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi brânzeturi descoperite vreodată în timp ce săpau într-o mormânt din Egiptul Antic.
Mormântul în cauză aparținea lui Ptahmes, un oficial de rang înalt în orașul egiptean Memphis, în secolul al XIII-lea î.e.n.
Cu toate că mormântul lui Ptahmes a fost descoperit pentru prima dată în 1885, el a fost pierdut din nou sub nisipurile deșertului egiptean, în sudul Cairo-ului, în Saqqara, „Orașul Morților”.
În ciuda acestui lucru, la câțiva ani după ce arheologii l-au redescoperit în 2010, ei au găsit o zonă de depozitare într-un colț care conținea vase sparte.
Unul dintre aceste vase conținea o „masă albă solidificată”, precum și un fel de material de pânză care ar fi putut fi folosit pentru a acoperi vasul.
Cercetătorii au analizat substanța folosind o tehnică numită cromatografie lichidă, după ce au procesat-o mai întâi prin dizolvare și apoi prin purificarea constituenților săi proteici.
Apoi, prin utilizarea spectroscopiei de masă, echipa a putut măsura moleculele diferite și să determine că era un produs lactat, făcut din lapte de vacă amestecat cu cel de capră sau de oaie.
Fragmente de brânză din Croația
În același an în care arheologii din Egipt au analizat globul lui Ptahmes, o altă echipă a descoperit urme de producție de brânză în ceea ce este acum Croația, care datează de acum 7.200 de ani.
Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională de cercetători care au examinat amprentele chimice lăsate de acizii grași pe vasele de lut antice.
Apoi, au comparat descoperirile cu dovezi istorice privind practicile agricole din acea perioadă, ceea ce le-a permis să concluzioneze că se confruntau cu rezultatul unui proces antic de fermentare a brânzei.
Cercetătorii au examinat cu atenție raportul între izotopii mai grei, carbon-13, și cei mai ușori, carbon-12, conținuți în urme.
Concentrațiile celor doi izotopi variază în funcție de prezența laptelui sau a brânzei. În acest caz, au putut confirma acizii grași din brânză.