29 apr. 2024 | 10:34

Cea mai mare imprimantă 3D din lume: Ce este „fabrica viitorului”, pe cine ajută

ACTUALITATE
Cea mai mare imprimantă 3D din lume: Ce este „fabrica viitorului”, pe cine ajută
UMaine

Universitatea din Maine (Statele Unite ale Americii) tocmai a dezvăluit cea mai mare imprimantă 3D de tip polimer din lume.

Noua imprimantă, numită Fabrica Viitorului 1.0 (FoF 1.0), poate tipări obiecte de până la 96 de picioare lungime, 32 de picioare lățime și 18 picioare înălțime.

Cum îi va ajuta pe oameni această imprimantă, de fapt

Această imprimantă poate comuta dinamic între tehnici de tipărire pentru a se potrivi diferitelor aspecte ale proiectelor complexe.

Noua tehnologie face imprimanta potrivită pentru diverse industrii, inclusiv pentru construcții, infrastructură și dezvoltarea vehiculelor militare.

„Maine are nevoie de aproximativ 80.000 de locuințe suplimentare până în 2030, multe dintre ele destinate în mod specific gospodăriilor cu venituri egale sau sub medie”, a declarat Mark Wiesendanger, directorul de dezvoltare al MaineHousing.

Specificațiile indică faptul că ar trebui să poată realiza o casă modestă cu un singur etaj în aproximativ 80 de ore.

Cu toate acestea, acesta este America, deci nu este ca și cum oamenii au construit acest lucru doar pentru a ajuta persoanele fără adăpost.

Cercetătorii de la UMaine au primit finanțare de la autoritățile americane

Cercetătorii de la UMaine au primit finanțare de la Corpul de Ingineri al Armatei, Departamentul Apărării și Departamentul Energiei.

FoF 1.0 are, de asemenea o imprimantă „surioară” în campusul UMaine, care a deținut anterior recordul pentru cea mai mare imprimantă 3D din lume.

Aceasta a fost deja folosită pentru a construi o casă cu un singur etaj de 600 de metri pătrați, realizată din fibre de lemn și materiale bio.

Noua imprimantă este însă de patru ori mai mare. Din fericire, cele două modele sunt găzduite în aceeași locație și pot lucra simultan la diferite aspecte ale acelorași proiecte.

Universitatea din Maine va începe în curând construirea unui nou laborator de cercetare numit Fabrica Viitorului pentru Inginerie Verde și Materiale (GEM).

Acesta va fi noua casă a ambelor imprimante, cu scopul principal de a „facilita și de a scala practicile de producție mai sustenabile”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele