Ce sunt emulsificatorii din alimente și ce spun cercetătorii în ceea ce privește siguranța lor
Găsiți în alimente de la raftul de înghețată până la tejgheaua brutăriilor, unii sunt îngrijorați de siguranța emulsificatorilor. Uneori, lucrurile pur și simplu nu se amestecă singure, iar aici intervin emulsificatorii – în special atunci când vine vorba de alimente.
Cu toate acestea, discuțiile recente despre alimentele ultra-procesate și aditivii implicați au dus la întrebări cu privire la faptul dacă emulsificatorii ar putea fi, de fapt, dăunători sănătății noastre. Deci, ce spune știința?
Ce sunt emulsificatorii?
Emulsificatorii sunt substanțe care ajută la combinarea altor substanțe care nu s-ar amesteca în mod normal, oprindu-le să se separe. Exemplul clasic al unei astfel de perechi este uleiul și apa – o problemă dacă încercați să le folosiți pe amândouă într-o rețetă.
Cei utilizați în alimente pot fi găsiți în mod natural, iar tu însuți ai putea să-i folosești în bucătăria ta. De exemplu, în prepararea maionezei, se folosesc gălbenușuri de ou pentru că ei conțin agenți emulsificatori. La fel se întâmplă și atunci când adaugi puțin muștar într-un dressing delicios pentru salată – uleiul și oțetul nu sunt prieteni altfel.
Dar emulsificatorii nu sunt doar utili pentru a găti bunătăți făcute în casă. Sunt folosiți în întreaga industrie alimentară și pot fi obținuți din aceleași produse naturale pe care le-am putea folosi acasă sau din versiuni sintetice similare. Cei comuni includ mono și digliceridele acizilor grași, lecitina (aceea găsită în ouă), carragenanul și esterii.
Sunt emulsificatorii siguri?
Cu toate că există multe organizații și organe legislative responsabile de furnizarea de sfaturi și reglementarea siguranței emulsificatorilor adăugați în alimente – cum ar fi Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA și Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie – aceasta nu a oprit îngrijorările cu privire la faptul dacă aceștia ar putea sau nu provoca daune sănătății noastre, adesea în urma publicării de noi cercetări pe această temă.
Câteva studii, de exemplu, au explorat sugestia că unii emulsificatori ar putea contribui la inflamația intestinului. O revizuire din 2017 a acestor studii a concluzionat că agenții emulsificatori carragenan și carboximetilceluloza ar putea promova inflamația intestinală și bolile asociate inflamației cronice, cum ar fi colita – cu toate că s-a declarat, de asemenea, că aceștia nu sunt probabil cauza principală.
Un studiu mai recent, care a explorat, de asemenea, impactul emulsificatorilor polisorbat-80, lecitină de soia și gumă arabică asupra șoarecilor, a constatat că toți erau asociați cu markeri ai inflamației intestinale.
Unii oameni de știință au avut obiecții în a trage orice concluzii definitive despre emulsificatori și sănătate din acest corp inițial de cercetare, în primul rând pentru că majoritatea acestora au fost efectuate pe animale – până la urmă, șoarecii nu sunt oameni, deci efectele observate în aceste studii ar putea să nu se traducă neapărat la noi.