06 iun. 2024 | 07:30

Ce se întâmplă cu pensiile a jumătate de milion de români după achiziția BRD Pensii de către Banca Transilvania, banii din fondul de pensii Pilonul II

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu pensiile a jumătate de milion de români după achiziția BRD Pensii de către Banca Transilvania, banii din fondul de pensii Pilonul II

Banca Transilvania a anunțat recent că a ajuns la un acord pentru achiziționarea BRD Pensii, parte a grupului francez Société Générale.

Această mișcare strategică implică transferul automată a peste 560.000 de români care contribuie la Pilonul II de pensii private către noul fond administrat de Banca Transilvania. De asemenea, cei peste 37.000 de participanți la Pilonul III vor fi, de asemenea, transferați.

Ce trebuie să știe clienții BRD Pensii

Mihai Bobocea, reprezentant al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, a confirmat că pentru clienți nu vor exista schimbări majore.

„Pentru clienți nu va exista absolut niciun fel de schimbare. Atât banii le vor fi investiți, cât și datele vor fi administrate la fel de către noul proprietar al fondului.

Ei vor fi notificați de către noul administrator al fondului și vor avea acces la toate informațiile la fel ca și până acum”, a spus Mihai Bobocea de la Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România într-o intervenție TV.

Banii vor continua să fie investiți și administrați în mod similar, iar toate datele personale și financiare vor fi gestionate de noul proprietar al fondului. Participanții vor fi notificați de către Banca Transilvania cu privire la aceste schimbări și vor avea acces la toate informațiile relevante, exact ca și până acum.

Aprobarea și finalizarea procesului

Acest proces de preluare necesită aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și este de așteptat să se finalizeze în cursul anului viitor. Tranzacția a fost anunțată oficial pe 28 mai, când Grupul Financiar BT, prin intermediul subsidiarelor sale Banca Transilvania și BT Investments, a finalizat un acord pentru achiziția BRD Pensii de la BRD-Groupe Société Générale și Société Générale Assurances.

Contextul pieței pensiilor private obligatorii din România

De la înființarea Pilonului II în urmă cu 16 ani, piața pensiilor private din România a trecut prin numeroase fuziuni și achiziții. De exemplu, BCR a preluat fonduri de pensii de la Omniasig și OTP Bank. Dacă inițial existau 18 jucători pe această piață, în prezent mai sunt doar șapte. Fondurile de pensii investesc în general contribuțiile în titluri de stat și acțiuni la bursă, oferind un randament mediu anual de aproximativ 8%.

Impactul pe piața bancară

Această achiziție face parte dintr-o serie de mișcări importante pe piața bancară din România, inclusiv fuziunea dintre UniCredit Bank și Alpha Bank și achiziția First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank. Banca Transilvania, care deține cea mai mare cotă de piață, a raportat un profit de aproximativ 3 miliarde de lei pentru anul trecut, reflectând o creștere semnificativă în performanța financiară.

Pensionarii români care contribuie la Pilonul II prin BRD Pensii nu trebuie să își facă griji în privința transferului administrativ, deoarece banii și datele lor vor fi gestionate în continuare cu aceeași atenție. Această mișcare strategică subliniază consolidarea pieței bancare și a pensiilor private în România, aducând potențiale beneficii atât pentru investitori, cât și pentru clienți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele