05 dec. 2024 | 07:30

Ce pățești dacă ai numărul de înmatriculare acoperit parțial sau obstrucționat. Amendă chiar și de 4.500 de lei pentru unii șoferi români

ACTUALITATE
Ce pățești dacă ai numărul de înmatriculare acoperit parțial sau obstrucționat. Amendă chiar și de 4.500 de lei pentru unii șoferi români

Unii șoferi din România caută metode ingenioase, dar ilegale, pentru a evita plata rovinietei, taxa obligatorie pentru utilizarea drumurilor naționale, europene și autostrăzilor. Un exemplu comun este acoperirea parțială a numărului de înmatriculare cu folii sau benzi adezive, însă aceste metode nu doar că nu funcționează pe termen lung, dar atrag și sancțiuni severe. Potrivit legislației, plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie perfect vizibile în orice moment, iar orice obstrucționare, fie ea parțială sau completă, constituie o încălcare a legii rutiere.

Ce riscuri implică acoperirea numărului de înmatriculare

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), camerele de supraveghere pentru rovinietă sunt conectate la un sistem automat de citire și identificare a numerelor de înmatriculare. Dacă un număr de înmatriculare nu poate fi citit din cauza unei obstrucționări, se generează o alertă, iar imaginile sunt analizate ulterior de un specialist. După identificarea vehiculului și verificarea lipsei rovinietei, șoferul riscă două tipuri de sancțiuni: una pentru lipsa rovinietei și alta pentru obstrucționarea numărului de înmatriculare.

Conform Art. 99 (1) din legea 195/2002, aplicarea foliilor sau a altor dispozitive care împiedică citirea numărului de înmatriculare reprezintă o contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni. Aceasta implică 2 sau 3 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sancțiune între 330 și 495 de lei. Pe lângă această amendă, șoferii care încearcă să evite plata rovinietei prin astfel de metode riscă o amendă suplimentară pentru lipsa taxei de drum, sancțiunea variind între 250 și 500 de lei, și putând ajunge chiar până la 4.500 de lei în cazul vehiculelor de mare tonaj.

De ce este riscant să încerci să scapi de plata rovinietei

Încercările de a evita plata rovinietei prin obstrucționarea numărului de înmatriculare nu sunt doar ilegale, ci și ineficiente. Camerele CNAIR sunt configurate să detecteze nereguli, iar în cazul în care un număr de înmatriculare nu este clar vizibil, imaginile sunt analizate de personal specializat. De asemenea, chiar dacă temporar reușești să eviți sancțiunea pentru lipsa rovinietei, riscul de a primi amendă este ridicat, având în vedere tehnologia avansată și verificările amănunțite efectuate de autorități.

Pe lângă riscurile legale, există și riscul ca în urma unei eventuale opriri în trafic să fii sancționat pe loc de un echipaj de poliție rutieră pentru nerespectarea regulilor privind vizibilitatea numărului de înmatriculare. Aceasta poate aduce sancțiuni suplimentare și probleme serioase pentru cei care apelează la astfel de metode.

Noul cadru legal pentru rovinietă și cum să eviți amenzile

În anul 2024, a intrat în vigoare o nouă lege care permite plata rovinietei după efectuarea călătoriei, dar aceasta se aplică doar în anumite condiții și abia din 2026. Legea 275/2024 permite șoferilor să achite taxa de drum până la ora 24 a zilei următoare efectuării călătoriei, oferind o fereastră de timp pentru cei care poate au omis să plătească rovinieta înainte de a porni la drum. Până la implementarea completă a acestei măsuri, șoferii sunt obligați să-și achiziționeze rovinieta înainte de a pleca la drum, altfel riscă sancțiuni.

Această măsură vine în sprijinul șoferilor de bună credință, care din diverse motive nu au reușit să plătească taxa de drum la timp. Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a explicat că dacă șoferul achită rovinieta în aceeași zi în care a fost surprins de camerele CNAIR circulând fără această taxă, nu va fi sancționat. Această derogare se aplică însă doar pentru vehiculele de până la 3,5 tone și va fi valabilă abia începând cu anul 2026.

Pentru a evita amenzile, cel mai simplu mod este să respecți legislația și să îți achiziționezi rovinieta în mod corect, fără a încerca să acoperi numărul de înmatriculare sau să eviți în alt fel obligațiile legale. Taxa de drum poate fi achitată ușor, fie online, fie la benzinăriile autorizate, iar respectarea legii te va feri de sancțiuni și de riscuri inutile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele