Cât de adevărată este hipnoza, de fapt – Între știință și neîncredere
Hipnoza a fost mereu un subiect controversat pentru omenire, mulți punând la îndoială beneficiile acestui procedeu și, mai ales, puterea sa de a influența psihicul uman.
„Hipnoza de scenă a reprezentat o preocupare îndelungată a mea cu privire la pericolele pe care le poate avea asupra alegătorilor mei”, a declarat Colin Pickthall, pe atunci membru al Parlamentului Britanic pentru West Lancashire, în încăperea Camerei Comunelor din Marea Britanie.
„Cu câțiva ani în urmă, fiica ei […] a fost hipnotizată la un club”, a spus acesta în fața legislatorilor adunați. „La sfârșitul transelor, i s-a spus să iasă din ea ca și cum ar fi avut un șoc electric de 10.000 de volți. Soțul ei a dus-o acasă într-o stare ușor amețită, iar cinci ore mai târziu a murit”.
Hipnoza, supusă controverselor
Parlamentarii au fost suficient de convinși atunci încât să determine o anchetă din partea Ministerului de Interne pentru a stabili dacă legile privind practica ar trebui refăcute.
Dar alții au găsit ideea ridicolă: „Întreaga concepție a hipnozei este o fantezie”, a declarat la vremea respectivă profesorul de psihologie de la Universitatea din Liverpool, Graham Wagstaff. „O invenție culturală.”
De fapt, Wagstaff a mers chiar mai departe de atât. Nu numai că hipnoza de scenă era o prostie, dar și beneficiile terapeutice presupuse ale practicii ar fi fost din aceeași categorie.
Hipnoza pentru ameliorarea durerii, a spus el, era probabil rezultatul unui prag înalt al durerii al pacientului în loc de vreo soluție psihologică ingenioasă.
Treizeci de ani mai târziu, și încă nu suntem siguri cine se apropie mai mult de adevăr
Hipnoza, atunci când este realizată de un practician instruit care își cunoaște pacientul, nu te va ucide. Dar în același timp, există dovezi că este mai mult decât rezultatul exhibiționismului în căutarea unei soluții ușoare.
„Hipnoza rămâne printre cele mai distorsionate practici în psihologie și discipline conexe”, au scris psihologii experimentali Steven Jay Lynn, Madeline Stein și Devin Terhune în revista BJPsych Advances anul trecut.
„În special, există o discrepanță pronunțată între modul în care hipnoza este utilizată în mediile clinice și înțeleasă în cercetarea științifică contemporană și modul în care este portretizată în cultura populară.”
Deci, cum este înțeleasă practica în știință? Ei bine, să fim sinceri, știința nu este exact sigură.
„Timp de peste o sută de ani, această întrebare a fost dezbătută aprig”, a scris terapeutul Claire Jack într-un articol din 2022 pentru Psychology Today.