Care este cel mai adânc punct din ocean: Unde se află Challenger Deep, de fapt
Oceanele lumii au o adâncime medie de aproximativ 3.682 de metri, dar există un punct în care fundul de ocean coboară de aproximativ de trei ori această adâncime.
Cunoscut sub numele de Challenger Deep, cel mai adânc loc din ocean se află în faimoasa Groapă a Marianelor din Pacificul de vest și a fost vizitat doar de câțiva oameni.
Numele acestui punct se datorează legendarului Challenger Expedition care a măsurat pentru prima dată adâncimile acestei gropi în 1875.
Unde se află Challenger Deep
Challenger Deep se află la aproximativ 370 de kilometri sud-vest de Guam, către extremitatea sudică a Groapei Mariana.
Abisul întunecat este împărțit în trei depresiuni cunoscute sub numele de bazinul estic, central și vestic, iar un studiu din 2021 a confirmat că cel mai adânc punct se află în bazinul estic, la o adâncime de 10.935 de metri.
Locul este atât de adânc încât dacă Muntele Everest ar fi plasat acolo, vârful său ar sta totuși la aproximativ 2.084 de metri sub valuri.
Cu toate acestea, în ciuda adâncimii incredibile, Challenger Deep a fost atins de oceanograful Jacques Piccard și locotenentul de marină Don Walsh, care au ajuns pe fundul mării într-un submarin al Marinei SUA în 1960.
Mai mult de șase decenii mai târziu, cineastul și exploratorul James Cameron a devenit al doilea vizitator al Challenger Deep și primul călător solo care a ajuns acolo în 2012.
Coborând la bordul unui submarin pe care l-a proiectat singur, Cameron a petrecut două ore și 36 de minute pentru a ajunge în fundul abisului, înainte de a se întoarce la suprafață 70 de minute mai târziu.
La fel ca restul Gropii Marianelor, Challenger Deep s-a format printr-un proces cunoscut sub numele de subducție, în care Placa Pacificului a alunecat sub Placa Mariana mai mică. Acest lucru a determinat fundul mării să se prăbușească către așa-numita zonă hadală.
Cel mai adânc punct din ocean abundă de viață
Cu toate că Hades poate fi asociat cu moartea, Challenger Deep este surprinzător de plin de viață. De exemplu, în timpul vizitei lui Cameron, a capturat imagini cu ciuperci de mare stranii și translucide, care nu fuseseră văzute în altă parte a oceanului.
Cu toate că sună palpitant, vizitele ulterioare la adâncime au relevat că formele de viață de la fundul oceanului ar putea fi deja afectate de poluare.
De necrezut, o expediție a găsit chiar o sticlă de bere pe fundul mării, subliniind necesitatea de a face un efort mai mare în protejarea oceanului și, în definitiv, a întregii planete.