22 mai 2024 | 16:58

Care este cea mai bogată țara din lume și de ce nu este cea la care te gândești

ACTUALITATE
Care este cea mai bogată țara din lume și de ce nu este cea la care te gândești

A întreba care este cea mai bogată țară este ca și cum ai întreba care este cea mai bună rețetă pentru cină: pare o întrebare logică, până în momentul în care încerci să răspunzi și atunci îți dai seama că lipsește un context destul de important.

Sigur, de obicei credem că știm ce înseamnă: care națiune, atunci când își adună toate activele și își scade toate pasivele, are cel mai mare număr rămas? Și acesta este, cu siguranță, un mod de a măsura bogăția unei țări, dar nu este singura metodă.

Deci, care este cea mai bogată țară din lume? Ei bine, depinde.

Cea mai bogată țară după averea totală a gospodăriilor

Să începem cu această măsură: valoarea netă totală a activelor unei țări minus valoarea totală a pasivelor. După acest standard, probabil nu vei fi surprins să afli că SUA ia premiul, cu o avere totală de aproape 140 de trilioane de dolari, conform UBS Global Wealth Report 2023.

Este cu peste 150 la sută mai mult decât cifra pentru a doua cea mai bogată națiune, China, care are doar 84 de trilioane de dolari.

Cea mai bogată țară după averea medie pe cap de locuitor

Doar pentru că o țară este pe primul loc în topurile financiare internaționale, nu înseamnă că este un paradis pentru cei care trăiesc acolo.

În acest caz, primul loc luat de nimeni altul decât Elveția.

Cetățenii acestei mici țări, faimoasă pentru neutralitatea și ocazional explozivitatea sa, dețin în medie puțin peste 685.000 de dolari pe persoană, destul de mult mai mult decât cei 551.000 de dolari deținuți de „mediana” americană.

Și, în funcție de sursele la care te uiți, există o altă țară care bate SUA în termeni de avere medie pe cap de locuitor: experții în date de la Statista au desemnat micuța națiune Luxemburg ca având o medie de aproape 586.000 de dolari.

Țara cu cei mai mulți miliardari

SUA găzduiește cei mai mulți miliardari, cu 813 indivizi pe listă, pe locul doi fiind China, cu 814. Indiferent dacă China ia locul de top sau rămâne în jurul a 400, totuși, un lucru pare a fi sigur: numărul în SUA este în creștere, în timp ce China pierde miliardari de la an la an.

Țara cu cea mai mică rată a sărăciei

Țările scandinave, cum ar fi Norvegia, Danemarca și Suedia, se clasează adesea înalt în această privință datorită sistemelor eficiente de asistență socială.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele