27 mart. 2024 | 10:05

Biserica din România unde aghiazma vine direct „de la Dumnezeu”. Izvorul natural de sub lăcașul de cult, sursă constantă de mister și fascinație

CHESTII
Biserica din România unde aghiazma vine direct „de la Dumnezeu”. Izvorul natural de sub lăcașul de cult, sursă constantă de mister și fascinație

Biserica Buna Vestire din Brăila este unul dintre cele mai emblematice monumente din centrul istoric al orașului, reprezentând nu doar un punct de referință arhitectural, ci și un loc cu o semnificație spirituală profundă pentru locuitorii acestei localități.

Istoria bisericii Buna Vestire

Construită în secolul al XIX-lea, acest lăcaș de cult impresionează prin frumusețea și bogăția sa istorică.

Legenda care înconjoară biserica adaugă o notă de mister și sacralitate întregului loc. Se spune că, în timpul săpăturilor pentru fundația bisericii, sub altar ar fi fost descoperit un izvor natural cu proprietăți unice.

Legenda bisericii buna vestire braila

Izvorul de sub Biserica Buna Vestire, din Brăila / Foto: Arhipiscopia Dunării de Jos

Conform legendei, apa acestui izvor se transformă în aghiazmă doar o singură zi pe an, în ziua Izvorului Tămăduirii, creând astfel o conexiune între credincioșii din Brăila.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1863, iar acest lucru a fost posibil cu sprijinul comunității elene din Brăila și aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Acest lăcaș de cult a fost martor la numeroase evenimente istorice și religioase de-a lungul timpului, fiind un punct important în viața comunității locale.

Legenda bisericii buna vestire braila

Biserica Buna Vestire – interior

Interiorul bisericii, o bijuterie

Unul dintre aspectele remarcabile ale Bisericii Buna Vestire este interiorul său, bogat ornamentat și plin de semnificații.

Meșterul Italian Fernando Iacevoli este cel care a contribuit la decorarea interioară a bisericii, aducând un stil neoclasic cu influențe elene, gotice și renascentiste.

Tâmplăria bisericii, lucrată tot în stil neoclasic, este o dovadă a măiestriei meșterilor din Constantinopol.

De-a lungul timpului, biserica a trecut prin diverse restaurări și reamenajări pentru a-și păstra frumusețea și spiritul.

Pictura interioară este realizată în etape diferite de pictori precum Gheorghe Tăttărescu, C. Liochis sau chiar Belizarie.

Biserica Buna Vestire din Brăila este nu doar un monument arhitectural remarcabil, ci și un loc încărcat de tradiție și spiritualitate pentru comunitatea locală și nu numai. Mai mult decât atât, izvorul de sub lăcaș este, cel mai probabil, unic în țară, iar asta datorită legendei care îl înconjoară.