06 feb. 2024 | 15:53

Alimentul care poate reduce tensiunea arterială și atacurile de cord: De ce să-l introduci în dieta ta alimentară, conform specialiștilor

ACTUALITATE
Alimentul care poate reduce tensiunea arterială și atacurile de cord: De ce să-l introduci în dieta ta alimentară, conform specialiștilor

Unul din trei adulți australieni are hipertensiune arterială. Excesul de sare (sodiu) crește riscul de hipertensiune arterială, așa că toți cei cu această afecțiune sunt sfătuiți să reducă sarea în dieta lor.

Alimentul pe care să-l introduci în dietă

Dar, în ciuda deceniilor de recomandări, cercetătorii nu au reușit să-i convingă pe australieni să-și reducă consumul. Oamenilor le este greu să schimbe felul în care gătesc, să-și condimenteze mâncarea diferit, să aleagă alimente cu conținut scăzut de sare de pe rafturile supermarketurilor și să accepte un gust mai puțin sărat.

Acum există o soluție simplă și eficientă: sare îmbogățită cu potasiu. Poate fi folosită la fel ca sarea obișnuită și majoritatea oamenilor nu observă nicio diferență importantă de gust.

Trecerea la sare îmbogățită cu potasiu este fezabilă într-un mod în care reducerea consumului de sare nu este. Noua cercetare concluzionează că ghidurile clinice pentru hipertensiune arterială ar trebui să ofere pacienților recomandări clare.

Ce este sarea îmbogățită cu potasiu? Sărurile îmbogățite cu potasiu înlocuiesc o parte din clorura de sodiu care formează sarea obișnuită cu clorură de potasiu. Se mai numește și sare cu conținut scăzut de sodiu, sare de potasiu, sare de inimă, sare minerală sau sare cu conținut scăzut de sodiu.

Vezi și: Cele două exerciții care îți scad tensiunea arterială. Oamenii de știință le recomandă în fiecare zi

Ce spun specialiștii

Clorura de potasiu arată la fel ca clorura de sodiu și are un gust foarte asemănător. Sarea îmbogățită cu potasiu funcționează pentru a scădea tensiunea arterială nu numai pentru că reduce aportul de sodiu, ci și pentru că crește aportul de potasiu. Potasiul insuficient, care provine în principal din fructe și legume, este o altă cauză importantă a hipertensiunii arteriale.

Sunt dovezi puternice dintr-un studiu randomizat pe 20.995 de persoane că trecerea la sare îmbogățită cu potasiu scade tensiunea arterială și reduce riscurile de accident vascular cerebral, atacuri de cord și deces prematur. Participanții au avut un istoric de accident vascular cerebral sau aveau vârsta de 60 de ani sau mai mult și aveau tensiune arterială ridicată.

O prezentare generală a altor 21 de studii sugerează că o mare parte a populației lumii ar putea beneficia de sare îmbogățită cu potasiu.

Raportul global 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății privind hipertensiunea arterială a evidențiat sarea îmbogățită cu potasiu ca o „strategie accesibilă” pentru a reduce tensiunea arterială și a preveni evenimentele cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Vezi și: Plasturele care poate salva vieți: îl pui pe piele și „știe” ce se întâmplă în corpul tău