Plasturele care poate salva vieți: îl pui pe piele și „știe” ce se întâmplă în corpul tău

Plasturele care poate salva vieți: îl pui pe piele și știe ce se întâmplă în corpul tău

Acest plasture moale și elastic poate monitoriza tensiunea sanguină a utilizatorului și nivelurile biochimice în același timp.

Inginerii de la Universitatea din California au dezvoltat un plasture moale, elastic, care poate fi purtat pe gât pentru a urmări în mod continuu tensiunea arterială și ritmul cardiac. El măsoară, în același timp, nivelurile de glucoză ale utilizatorilor, precum și de alcool sau cofeină. Este primul dispozitiv purtabil care monitorizează semnalele cardiovasculare și nivelurile biochimice multiple din corpul uman în același timp.

„Acest tip de material purtabil ar fi foarte util pentru persoanele cu afecțiuni medicale care trebuie să-și monitorizeze în mod regulat propria sănătate”, a declarat Lu Yin, doctor în nanoinginerie și co-primul autor al studiului publicat în Nature Biomedical Engineering.

Ar servi, de asemenea, ca un instrument excelent pentru monitorizarea pacientului la distanță, în special în timpul pandemiei COVID-19, atunci când oamenii reduc la minimum vizitele în persoană la clinică.

Acest plasture te poate ajuta să-ți monitorizezi sănătatea

plasture monitorizat sanatate medicina (2)

Un astfel de dispozitiv ar putea aduce beneficii persoanelor care gestionează hipertensiunea arterială și diabetul, dar și persoanelor care prezintă, de asemenea, un risc ridicat de a se îmbolnăvi grav de COVID-19. De asemenea, ar putea fi utilizat pentru a detecta apariția sepsisului, care se caracterizează printr-o scădere bruscă a tensiunii arteriale.

Un plasture moale care poate face toate aceste lucruri ar oferi, de asemenea, o alternativă convenabilă pentru pacienții din unitățile de terapie intensivă, inclusiv pentru sugari, care au nevoie de monitorizare continuă a tensiunii arteriale și a altor semne vitale. Aceste proceduri implică în prezent inserarea cateterelor adânc în interiorul arterelor pacienților și legarea pacienților la mai multe monitoare de spital.

Cum funcționează acest dispozitiv

„Noutatea aici este că luăm senzori complet diferiți și îi îmbinăm pe o singură platformă mică, la fel de mică ca o ștampilă”, a spus Joseph Wang, profesor de nanoinginerie la UC San Diego și autor corespondent al studiului. „Putem colecta atât de multe informații cu acest plasture și o putem face într-un mod neinvaziv, fără a provoca disconfort sau întreruperi ale activității zilnice”.

Plasturele este capabil să măsoare trei parametri simultan, câte unul din fiecare senzor: tensiunea arterială, glucoza și alcoolul sau cofeina. „Teoretic, le putem detecta pe toate în același timp, dar ar necesita un design diferit al senzorilor”, a spus doctor Yin.

Senzorul de tensiune arterială se află lângă centrul plasturelui. Acesta constă dintr-un set de traductoare cu ultrasunete mici, care sunt sudate de plasture de o cerneală conductivă. O tensiune aplicată traductoarelor îi face să trimită unde ultrasunete în corp. Când undele ultrasunete sar de pe o arteră, senzorul detectează ecourile și traduce semnalele într-o citire a tensiunii arteriale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: