10 sept. 2024 | 13:05

Afacerea cu alune bio lansată de Dan, după 13 ani de muncă în străinătate: „A prins, aduce profit”

ACTUALITATE
Afacerea cu alune bio lansată de Dan, după 13 ani de muncă în străinătate:
Dan Simorne s-a întors acasă pentru a începe o afacere inedită

După 13 ani de muncă peste hotare, Dan Simorne s-a întors acasă pentru a începe o afacere inedită: o plantație de alune bio. Decizia de a investi în agricultură s-a dovedit a fi una inspirată, mai ales că anul acesta seceta, care a afectat mulți agricultori, i-a adus o recoltă de alune cu 40% mai mare față de anul trecut.

Alunele cultivate de Dan nu doar că sunt 100% ecologice, dar și cerințele pentru această cultură sunt foarte stricte. „Fiind certificat ecologic, costurile de întreținere sunt mai mari, iar producția nu este la fel de mare ca în cazul culturilor convenționale. Nu putem folosi fertilizanți chimici, ci doar gunoi de grajd și produse fitosanitare ecologice”, explică Dan, pentru ObservatorNews.

Procesul de recoltare este unul bine organizat și eficientizat cu ajutorul utilajelor speciale. „După ce alunele cad pe jos, le suflăm cu o suflantă, le strângem într-un șir și venim cu mașina de cules care le aspiră și le colectează curate în saci”, adaugă antreprenorul. În acest an, Dan estimează că va obține o recoltă de aproximativ 2,5-3 tone de alune bio, iar profitul începe să se simtă. Deși investiția inițială a fost considerabilă, afacerea „a prins, aduce profit”, spune el cu încredere.

Alunele bio sunt tot mai căutate, deși prețul e ridicat

Prețul unui kilogram de alune bio ajunge la 25 de lei, o sumă destul de mare comparativ cu alte produse agricole. Totuși, cererea pe piață este în creștere, iar clienții sunt dispuși să plătească acest preț pentru calitatea și beneficiile pe care alunele bio le oferă. „Sunt foarte sănătoase și de sezon. Crude, pentru că nu își pierd proprietățile și astfel au mai multe beneficii”, explică un cumpărător din piață. Alunele sunt, de asemenea, foarte populare pentru utilizarea în prăjituri și deserturi.

Dan, care a inceput afacerea cu alune

Din punct de vedere nutrițional, alunele sunt o sursă excelentă de energie, oferind între 650 și 700 de calorii la fiecare 100 de grame consumate. „Conțin o cantitate importantă de proteine, cam 15 grame, dar și acizi grași esențiali, magneziu, vitamina E și calciu”, explică nutriționistul Iulia Trif. Aceste proprietăți le fac nu doar un aliment delicios, ci și unul extrem de nutritiv.

În plus, alunele sunt ingredientul de bază al celui mai iubit desert din lume: ciocolata. Cofetarii, precum Ana Braghiș, folosesc alunele de pădure pentru a crea ciocolată artizanală, amestecând alunele prăjite în siropuri dulci și amestecuri de cacao și lapte praf. „După ce compoziția este gata, o lăsăm la frigider pentru cel puțin trei ore și astfel obținem o ciocolată delicioasă cu alune”, explică ea.

Exportul și perspectivele afacerii

Pe lângă piața locală, Dan Simorne are și oportunitatea de a exporta alunele bio, unde prețul pentru un kilogram ajunge la 5 euro. Afacerea sa este un exemplu de succes al modului în care agricultura ecologică poate deveni profitabilă, chiar și într-o piață în care concurența este acerbă. Deși provocările sunt numeroase, Dan este optimist și crede că afacerea sa va continua să crească, odată ce investițiile inițiale sunt recuperate și cultura de alune bio va deveni și mai bine cunoscută în România și în străinătate.

Această afacere demonstrează că, cu muncă și răbdare, ideile inovatoare din agricultură pot aduce profit și satisfacții, atât pentru producători, cât și pentru consumatori.